om ljusterapi

Inlagd av: Stefan Svensson uppdaterad: 2015-05-27
Ljusterapi är en behandling där lysande ultraviolett ljus på huden. Oftast används det som en behandling för nyfödda med höga bilirubin nivåer, vilket är ett tillstånd som är vanligt men kan vara skrämmande till en början till nyblivna föräldrar. Spädbarn kan ha ljusterapi i sjukhus eller i hemmet. Det finns olika sätt ljusterapi kan administreras, men oavsett vilken utrustning används, måste barnet få ljusterapi övervakas, äta gott och väl hydrerade

skäl att använda Ljusbehandling

Den främsta orsaken en nyfödd behöver ljusterapi är orimligt högt bilirubin nivåer eller nivåer som blir för hög för fort. Någon av dessa kan orsakas av infektion, leversjukdomar, prematuritet eller metabolisk sjukdom. Nästan alla friska barn utvecklar gulsot under de första dagarna i livet, men mycket få kräver phototheray.
bilirubin i förekommer i gallan i kroppen och har en mörk gul färg. Det är en biprodukt av nedbrytningen av gamla röda blodkroppar. De omogna lever på en nyfödd är mindre effektiv på att bryta ner bilirubin. Detta orsakar en ansamling av bilirubin, vilket leder till den gula färgen på huden (gulsot). Ljusbehandling hjälper barnet att metabolisera överskottet bilirubin i blodet. Enligt WebMD, en studie från Johns Hopkins University i 2002 visade att bilirubin är en antioxidant som skyddar spädbarn celler från skador.

Process

Den vanligaste platsen för ett barn att få ljusterapi är på sjukhuset. Om detta är fallet kommer hon att placeras i en isolette (vissa kallar dem som "kuvöser"), som ser ut som en stor genomskinlig plast box. Det är en bekväm säng för barnet och luften inuti värms upp. Barnet kommer att vara avklädd och använd alltid patchar för att skydda ögonen. I vissa fall kommer hennes blöja vara öppen för att exponera så mycket hud till ljus som möjligt. Om hon inte kan amma eller flaska foder, hon kommer att ges intravenös vätsketillförsel för att hålla henne hydratiserade. Ju mer blöta och smutsiga blöjor hon har, desto snabbare bilirubin kommer att försvinna. Du kommer fortfarande att kunna ta ut henne för en kort tid att hålla och mata henne. Ofta en ljusbehandling ljus kommer att lysa på henne ovanför isolette. För vissa barn, är ett andra "bank" av ljus som används framför tydliga sängen.

Hem Ljusbehandling

Hem ljusterapi använder halogenlampor och belysningen är inbäddade i "filtar" som kan linda runt ditt barn eller i en särskild säng. I dessa fall barnet inte behöver öga patchar, eftersom ljuset inte skiner i hennes ögon. Hem ljusterapi är inte lämpligt för alla situationer. Din barnläkare hjälper dig att avgöra om det är rätt för ditt barn.

Tidsplan

Blodprover kommer att avgöra hur länge ditt barn kommer att behöva ljusterapi. Behandling varar från en till flera dagar beroende på hur snabbt bilirubinnivåerna stabiliseras.

Sunlight Misconception

När solljus är, per definition, "Foto" en del av ljusbehandling, är det inte lämpligt som behandling för spädbarn med förhöjda bilirubins. Exponering för solen går resultera i ett solbränna samt, om någon typ av ljus som en effektiv terapi måste barn att naken eller nästan så medan utsätts för ljuset; flesta spädbarn inte klarar av att upprätthålla en stabil utomhus kroppstemperatur särskilt om de är avklädd. Kliniska ljusbehandling på sjukhus eller hemma är det enda säkra val.

Previous:nothing Next:vad som orsakar depression under menstruation?

Relaterade artiklar


 • vilka livsmedel innehåller naturligt östrogen?
 • hur man vet vad man ska undvika under graviditeten
 • vad är en koloskopi?
 • hur man kan kontrollera status för ett vårdhem
 • hur har befrielse från ryggsmärtor
 • Vad är springmask?
 • orsakerna till stickningar i fötter
 • hur man byter en blöja på ett barn
 • om allergi testa läkemedel på barn
 • vad är farliga blodtryck nivåer?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com