symptom på tidigt klimakterium

Inlagd av: Stefan Svensson uppdaterad: 2015-05-07
Klimakteriet är en naturlig fas i en kvinnas liv, som markerar slutet av hennes barnafödande år. Men när det inträffar före 40 års ålder är hon går igenom ett tillstånd som kallas för tidig menopaus. När detta händer kommer en kvinna uppleva samma symptom som "standard" klimakteriet, bara vid ett tidigare tillfälle i livet, men med en större emotionell påverkan

oregelbunden menstruation

De flesta kvinnor går igenom för tidig menopaus upplever någon typ av oregelbunden menstruation. Eftersom äggstockarna producerar allt mindre östrogen, kommer en kvinna börja märka en förändring i hennes menstruation. Det kan börja som kortare eller lättare omgångarna och sedan flytta in i helt missat perioder. Ibland är menstruation tyngre än normalt innan den blir betydligt mer sporadiskt. Hur detta symptom manifesteras i en kvinna beror på uppgång och fall av hormoner.

Värmevallningar

Dessa oregelbunden menstruation åtföljs ofta av återkommande värmevallningar, som uppstår momentana episoder av extrem värme slår kroppen ur blå. Eftersom kroppen upplever ett "tillbakadragande" av hormoner, kan det utlösa en del av hjärnan som ansvarar för kroppstemperatur. När detta händer, skulle en kvinna känner en plötslig känsla av värme snabbt passerar genom henne som kan orsaka henne att spola och svett.

Känslomässiga förändringar

För vissa kvinnor kan för tidig menopaus påverka deras emotionella välbefinnande. I denna situation kan en kvinna finna sig blir mycket mer irriterad, kort stubin eller lätt upprörd än normalt. Hon kan lida tillfällig episoder av sorg eller depression. Hon till och med kan uppleva stora förändringar i humör, från glad till arg på några sekunder.

Sömnstörningar

För andra kvinnor, kan för tidig menopaus ha betydelse över hennes sömncykel. I denna situation kan en kvinna finna sig att gå igenom intermittent perioder av sömnlöshet, som har någon svårt att somna eller att fortsätta sova. Hon kan stå inför en ökad mängd av rastlöshet på natten, vilket fick problem med vila och avkoppling.

Förlust av libido

Det är också möjligt för förändring i hormoner för att påverka en kvinnas libido. När detta händer kan en kvinna bli mindre och mindre intresserade är kön och sexuell kontakt. Hon får finna sig har svårt att vara upphetsad.

Förlust av fertilitet

Eftersom äggstockarna upplever en förändring som föranleder tidig menopaus, är det också troligt att en kvinna kommer att drabbas av en förlust av fertilitet. Detta beror till stor del av produktionen av ägg minskade eller slutar helt.

Andra symptom

Som östrogen-nivån, kan en kvinna också börja lida av andra symptom på klimakteriet. För vissa kvinnor, de kommer att uppleva en ökad torrhet med hud, mun, ögon och även vagina. För andra kvinnor, kan förändringen i hormoner påverkar blåskontroll, vilket orsakade ytterligare frekvens eller brådskande att lindra blåsan så bra som möjligt perioder av inkontinens.

Previous:nothing Next:hur man använder paragard

Relaterade artiklar


 • vad som orsakar höga triglycerider under graviditeten?
 • Vad orsakar gula tånaglar?
 • hur man kan slå endometrios 33 - förstå EKG och bröst röntgen före hysterektomi
 • när kommer en graviditet börja visa
 • hur man får p-piller utan sjukförsäkring
 • hur man kan stoppa ett väsande hosta
 • mentala utvecklingen hos spädbarn
 • Så för att lindra smärtan av förstoppning
 • Vilka är effekterna av UV-strålning?
 • Vilka är orsakerna till en brännande känsla i tårna?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com