vad är en hög PSA nivå?

Inlagd av: Charlotte Wannberg uppdaterad: 2015-05-02
"PSA" eller "prostataspecifikt antigen" är ett protein som produceras av prostatakörteln och finns i blodet hos män. När det finns en avvikelse med prostatan, utsöndrar det mer PSA. När det gäller prostatacancer eller ens på inflammation i prostatan, mer är PSA släpps ut i blodet. Denna högre nivå av proteinet kan upptäckas med ett enkelt blodprov. Eftersom en stegring i PSA inte alltid indikerar prostatacancer, kommer läkarna att ytterligare tester för att fastställa orsaken till förhöjda PSA-nivåer.

Betydelsen av PSA

PSA är en förkortning för prostataspecifikt antigen, hittade ett protein som produceras av prostatakörteln, bara hos män. När prostatakörteln upptäcker något onormalt, till exempel inflammation eller ens förekomsten av cancerceller, frigörs PSA i blodet. Det är därför PSA nu är känd som en "markör" för prostatacancer, eftersom det kan vara ett tidigt detektor av sjukdomen.

prostatakörteln

prostatakörteln, en valnöt-storlek körtel som producerar sperman liksom PSA, är placerad under urinblåsan och omger urinröret. Som män nära 50, är det inte ovanligt för dem att uppleva problem med urinering, ofta orsakas av en förstorad prostatakörtel som sätter press på urinröret och därmed förhindra urin från att rinna lätt från blåsan.

Prov för PSA-nivåer

För att testa PSA-nivån, provtagare dra blod från en ven i armen och mäta PSA-nivån. Cancersjukdomar prostatavävnad vanligen utsöndrar ungefär 10 gånger så mycket PSA som normal prostatavävnad gör, så höga nivåer av PSA i blodet indikerar normalt prostatacancer. PSA mäts i nanogram (ng), eller en miljarddels gram per milliliter blod.

Normala och abnormala PSA-nivåer

PSA-nivåer under 4 ng /ml är i hög normalområdet. PSA-nivåer på 10 ng /ml och ovan i den onormala utbud och oftast indikera förekomst av prostatacancer.

Orsaker till förhöjda PSA-nivåer

Det finns flera andra skäl än förekomsten av cancer som kan orsaka ett PSA nivå för att vara förhöjda. Om patienten har haft en nyligen prostata biopsi eller har en infektion, kan hans PSA-nivå förefaller stort. Patienter med godartad prostataförstoring (förstoring av prostata där den inre delen av körteln växer in mot urinröret), ett villkor som är gemensamt i 20 procent av männen i femtioårsåldern och 70 procent för män med 70 års ålder, har ofta höga PSA-nivåer . Män som lider av prostatit, ett smärtsamt tillstånd av prostata och ofta även perineum (området mellan pungen och ändtarmen), också mycket väl kan ha höga PSA-nivåer.

orsakerna till den låga PSA-nivåer

Om en patient är på vissa läkemedel såsom finasterid (Proscar TM eller Avodart TM), som föreskrivs för en förstorad prostata, kan hans PSA-nivå verkar låg. En högkvalitativ tumör i prostata kan också sänka PSA-nivåer, eftersom tumören är helt olik normal prostatavävnad och inte utsöndrar PSA.

Noggrannhet av PSA i Cancer Detection

Som alla indikator, PSA-nivåer är inte alltid 100 procent korrekt att upptäcka cancer. Om en läkare upptäcker en något förhöjd PSA hos en patient, kan han vänta och se om nivån ökar efter nästa års test. Ibland lätt förhöjda PSA-nivåer indikerar cancer, men biopsier av prostata inte visar cancer förrän flera år senare. I några fall kommer män får prostatacancer än deras PSA-nivåerna inte stiger över det normala. PSA fördubbling tid eller PSA hastighet är båda mätningar av ränta som PSA-nivåerna stiger. En kortare PSA fördubbling tid eller snabbt PSA hastighet tyder på en mer aggressiv typ av prostatacancer, vilket kommer att kräva en mer aggressiv behandling.

Previous:nothing Next:hälen smärta orsakar hos barn

Relaterade artiklar


 • hur man somnar snabbt och naturligt
 • hur man kan minska alkoholkonsumtionen
 • hur man kan slå endometrioisis 74 - förstå Anestesiologi samråd
 • Hur vet du är i arbete
 • hur man kan få mer energi naturligt
 • hur man får p-piller
 • Syftet med ögonfransar
 • vad är orsakerna till gula tånaglar?
 • prostataförstoring rättsmedel
 • vad är en placebo piller?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com