vad är kroppens inbyggda mekanismer för att hantera smärtan?

Inlagd av: Magnus Ekblad uppdaterad: 2015-05-08
Kroppens mekanismer för att reagera på smärta är komplex och sker med blixtens hastighet. Upplevelsen av smärta skickar miljontals människor i sina vårdgivare eller till smärtstillande delen av apotek. Det finns mycket att lära om kroppens smärta svar och lika mycket att lära om vad vetenskap och medicin gör för att försöka lindra smärtan

Bakgrund

hälso-och sjukvården har ett talesätt om en persons smärta "Smärta är vad du säger det är. " Detta kan låta banalt, men sanningen är att smärta är en subjektiv symptom. Om du känner bultande smärta i nedre ryggen, då det är precis så det är för dig. En annan person med exakt samma uppsättning omständigheter som att orsaken till din smärta kan uppleva den på en annan nivå --- och för den personen, det är exakt hur smärtan är för honom.

Häpnadsväckande Statistiken avslöjar hur smärta påverkar ditt dagliga liv: 4 miljarder arbetsdagar förlorade, 40 miljoner läkarbesök för "nya" smärta; $ 3000000000 spenderas på over-the-counter analgetika (biomedicin).

Faktorer

Det sätt och i vilken utsträckning du upplever smärta när som helst påverkas inte bara av den smärtsamma stimulans i sig, utan av ett antal faktorer, inklusive känslomässiga, biologiska och även livsstilsfaktorer.

Grunderna

kedja av reaktioner som sker i kroppen när smärta uppstår är blixtsnabb, via nervsystemet så snabbt som elektricitet flyter genom kraftledningar. Nervsystemet är kroppens "ledningar". Nervsystemet är tänkt i två delar: det centrala nervsystemet som är hjärnan och ryggmärgen, och det perifera nervsystemet som består av alla utlöpare av nervfibrer som går i hela kroppen.

perifera nervsystemet

dessa perifera nervtrådarna slutar smärta mottagningsbevis ändelser kallas nociceptors, av vilka det finns miljontals i hela kroppen. Områden på kroppen som är mer benägna att skada, såsom hud, har mer än nociceptors underliggande vävnader såsom muskler och ben.

När en smärta stimulans känner av nociceptors, signaler från området skickas till ryggmärgen. Dessa nervändar skicka sina meddelanden på ett sätt som står i proportion till det upplevda hotet --- det är, är dov smärta skickas via långsammare anslutningar till ryggmärgen än är skarp smärta.

ryggmärg

När ryggmärgen tar emot en signal är dess första uppgift att avgöra vilken typ av hot mot din kropp är stimulus. Om det finns en upplevd överhängande hotet om skada lägger ryggmärgen detta budskap snabbt genom till hjärnan. Andra signaler från mindre hotande stimuli såsom papper skära får skickas långsammare till hjärnan.

Det är i ryggmärgen som meddelanden till andra nervceller berätta för din kropp att reagera genom att snabbt röra sig bort från den stimulans , t. ex. röra din fingerspets för att ett varmt strykjärn. Din reflex är att dra bort omedelbart, det är ryggmärgen: s metod för att minska skador på kroppen

nervceller i ryggmärgen känner även andra typer av meddelanden från det perifera nervsystemet och långsam. ner /eliminera skickar smärtsignaler till hjärnan från en region, till exempel när en värkande muskler masseras.

Brain

När smärtan signalen från ryggmärgen nerverna nå hjärnan, är det först behandlas av thalamus . Från thalamus, smärtan signalen sedan övergår till det limbiska systemet (känslor Response Center) och hjärnbarken (trodde centrum och automatisk Response Center).

Beroende på omfattningen av de skador som smärta indikerar att dessa två centra, kommer de andra systemen i kroppen såsom blodomloppet skickas automatiskt signaler att minimera skadorna och börja reparera --- arbetet i hjärnbarken. Hjärnbarken är också ansvarig för meddelanden såsom bättre placering av en kroppsdel för att minska smärtan.

Det är hjärnbarken som ansvarar för utsläpp av kemikalier, endorfiner, som bidrar till att lindra smärtan.

Samtidigt är ditt limbiska systemet reagerar samtidigt att den smärtsamma händelse som orsakar en känslomässig reaktion. Som barn kan vi gråta eller vara rädd när smärta uppstår. Som vuxna kan vi skrika tillfälligt eller helt enkelt vara stoisk --- det är här som din känslomässiga konditionering som barn och som vuxen kommer in.

Forskning

Medicinsk Forskning pågår på många områden, och smärtreduktion är inget undantag. Ju mer forskarna möjlighet att förstå de komplexa mekanismerna för hur kroppen reagerar på smärta, desto bättre kan utveckla mediciner och teknologi för att minska smärta.

Studier som utförts av University of California, Irvine, och University of Georgia på råttor har upptäckt en kemisk produceras av hjärnan när stressrelaterad smärta uppstår som ett av de ämnen av cannabis, som kallas 2-AG (BBC News). Denna forskning är ännu i sin linda, men forskarna tror att detta så småningom upptäckt kan leda till förbättrade typer av smärtstillande medel.

Professor Danielle Piomelli, chef för den forskargrupp vid University of California, Irvine, uppgav "Denna studie visar för första gången att naturliga marijuana-liknande substanser i hjärnan har en länk till smärta suppression" (BBC News).

forskning som bedrivs vid University of California, San Francisco, och University of Minnesota tyder på att två särskilda peptider kan vara en faktor i smärta förtryck. Hittills har forskarna har arbetat med möss, deras forskning visar att de ämnen som de har isolerat gör, i själva verket har något att göra med kroppens reaktion på smärta (biomedicin)

Vad. detta, och andra pågående forskning kommer att betyda för dig i framtiden är svårt att avgöra på denna punkt, men vetenskap och hälso-och sjukvården arbetar för bättre kontroll och lindring av din smärta.

Previous:nothing Next:blödning under graviditeten

Relaterade artiklar


 • vad är farliga blodtryck nivåer?
 • hur man använder dessa 5 strategier för att leva ditt bästa liv
 • är fiskolja bra för dig?
 • hur man kan stoppa en menstruationscykel
 • tecken på missfall infektion
 • olika former av preventivmedel
 • Hur du tar ut kontakter
 • hur man fixar en Medela pumpen
 • Kvinnor kan få barn med HPV-virus?
 • vad som orsakar våt flatulens?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com