vad är meningen med prn mediciner?

Inlagd av: Jonathan Nyberg uppdaterad: 2015-05-03
Läkare använder ofta latinska termer när de skriver recept, men dessa villkor har oftast en enkel engelska motsvarighet. Du måste känna till ordentliga instruktioner för att ta läkemedlet för att använda den rätt och effektivt. Det är inte svårt att ta reda på innebörden genom att fråga din läkare eller helt enkelt slå upp ett begrepp som PRN. Apotekspersonal kan också förklara det om det är skrivet på ett recept, och han kan ge dig anvisningar för användning av läkemedel på rätt sätt att behandla din sjukdom

Definition

PRN är en förkortning som kommer från det latinska uttrycket "pro re Nata. " Dess faktiska översättning till engelska är "för födda sak, men dess vanligaste medicinska betydelsen är" det behövs. " Den används för att identifiera en medicin som kan tas som patienten behöver det snarare än på ett fast schema.

Typer

De vanligaste typerna av PRN mediciner är de som behandlar enstaka villkor. Dessa omfattar läkemedel för att kontrollera smärta, sömntabletter, anticongestants, hostmediciner och läkemedel som behandlar enstaka magbesvär. De är vanligtvis används för att behandla akuta tillstånd, som kommer plötsligt upp och är kortlivade, snarare än kroniska sjukdomar som behöver en regelbunden behandling regim.

Instruktioner

Många PRN mediciner kan köpas över disk, och några är bara tillgängliga genom recept. Instruktionerna för over-the-counter PRN mediciner bör klart och tydligt på förpackningen eller flaska eller upptagna på en bipacksedel. När en läkare ordinerar PRN medicin, kommer instruktionerna ska skrivas på flaskan och med på en patient informationsblad.

Överväganden

Även om en PRN läkemedel kan tas som behövs, det finns begränsningar på hur mycket du kan ta på en gång och antalet doser du kan säkert ta över loppet av en dag. I över disk PRN mediciner, kommer denna information tas upp på flaska eller i förpackningen. För receptbelagda mediciner PRN, kommer din läkare att låta dig veta hur man använder drogen korrekt.

Varning

Några PRN läkemedel, såsom smärtstillande och hjälpmedel sömn, en risk för missbruk. Om du använder dem för ofta eller under en längre tid, kan du bli beroende av dem. Om du tror att detta kan hända dig och du inte kan minska din användning av läkemedel, tala med din läkare om ett tillbakadragande plan. Hon kan också ha möjlighet att ge dig en nonaddictive alternativ.

Previous:nothing Next:hur man kan stoppa smokng

Relaterade artiklar


 • hur man kan bota akne under graviditeten
 • tecken på graviditetsillamående
 • missbruksbehandling program för tonåringar
 • pediatriska refluxsymtom
 • Vad är celluliter?
 • Vilka är de behandlingar för jäst infektioner under första trimestern av graviditeten?
 • spädbarn sömncykler
 • graviditet sammandragningar & motion
 • tecken på oregelbundna menstruationer
 • hur man ansöker om ahcccs i delstaten Arizona
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com