vad är skillnaden mellan triglycerider & kolesterol?

Inlagd av: Stefan Svensson uppdaterad: 2015-05-29
Triglycerider och kolesterol hänvisar till två olika typer av lipider som lagras i blodet. Som lipider, kolesterol och triglycerider delar många egenskaper. De är hydrofoba, vilket innebär att de hellre stöta bort vatten än absorbera det. Vid höga halter kan både ange hygienkrav såsom stroke eller hjärtsjukdomar. Men de två lipider har skillnader i funktion, fördelar och biverkningar

Triglycerider

Triglycerider är de grundläggande kemiska form av fett. Kemiskt är strukturen av triglycerider en molekyl glycerol (CHOH2-CHOH-CHOH2) bifogas tre fettsyror som oljesyra eller linolsyra. Triglycerider kommer från antingen intag av fett från föda eller genom omvandling av outnyttjade kalorier. Triglycerider lagras i kroppens fettceller tills kroppen behöver för att metabolisera dem för energi.

Fördelar och biverkningar

Excess triglycerider eller hypertriglyceridemi, kan bidra till kranskärlssjukdom. Högre nivåer av triglycerider kan indikera dåligt kontrollerad typ 2-diabetes, hypotyreos, leversjukdom eller njursjukdom. Vid normala nivåer, triglycerider är viktig i produktionen av energi för de flesta celler i kroppen, utom hjärnceller, och kan brytas ner för att hjälpa till att bygga andra celler.

Kolesterol

Kolesterol, med en kemisk struktur är C27 H4-OH, fungerar som både en föregångare för hormoner och som en del av cellmembran. Den mänskliga kroppen producerar 2 gram kolesterol per dag, vilket utgör cirka 85 procent av kolesterolhalten i blodet. De övriga 15 procent kommer från en persons kost. De flesta kolesterol från kosten kommer från oljor och fetter i livsmedel. Kroppen producerar gallsyror från kolesterol, gallsyror bryta ner oljor och fetter. Blodet transporterar kolesterol av lipoproteiner, som lätt klumpar ihop sig med fett. De två olika typer av lipoproteiner är låga-density lipoprotein (LDL) och high-density protein (HDL).

Fördelar och biverkningar

Kolesterol är viktigt för produktionen av östrogen hos kvinnor, testosteron hos män och behandling vitamin D. Många celler använder kolesterol som isolering för att hålla en cell vätska och fungera i kyla. För mycket kolesterol kan öka produktionen av LDL och minskar samtidigt HDL produktion. Överdriven LDL byggs upp på kärlväggarna och hårdnar skapa plack, bromsande flöde och bidrar till hjärtsjukdom. HDL tar bort överflödigt kolesterol från kroppen.

God hälsa

Ett besök i din läkare för en fullständig fasta lipoprotein profilen kommer informera dig om kroppens LDL, HDL och triglycerider. Enligt American Heart Association, din kropp har mindre än 150 mg av triglycerider och 100 mg av LDL per deciliter blod. HDL sortiment allmänhet från 40 till 60 mg per deciliter blod, och högre HDL nivåer bidra till att förebygga hjärtinfarkt och stroke. Korrekt kost och val av livsstil för att minska LDL och triglycerider produktion inkluderar sluta tobaksrök, begränsa alkoholkonsumtionen till en dricka per dag, äta en kost rik på fiber och låg fetthalt, och fysisk aktivitet i 30 minuter per dag.

Previous:nothing Next:biverkningar av glibenklamid & metformin

Relaterade artiklar


 • biverkningar av en stelkrampsspruta
 • låg östrogen symptom hos kvinnor
 • Definitionen av livskvaliteten
 • orsakerna till Enterococcus faecalis
 • Vad är pH av magsyra?
 • vad är oraffinerat sheasmör?
 • vad är orsaken till gäspningar?
 • geriatrisk UVI orsaker
 • orsaker till fotproblem
 • hur man ska behandla influensa hos småbarn
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com