vad som orsakar domningar i fingertopparna?

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2015-05-03
Vi får alla kallt, mycket kallt, från tid till tid, särskilt om vi inte varmt klädd nog på vintern. Men om den minsta och mest minimal exponering för köld som orsakar fingertopparna domnar och blir vita, eller så har du inte utsatts för kyla alls ännu fingertopparna är helt bortdomnade, kan du ha ett av flera villkor, eller Det kan vara resultatet av någon annan sjukdom som du lider

Raynauds sjukdom

Enligt Dr Sheldon G. Sheps av Mayo Clinic (se referenser 1) kan Raynauds fenomen orsaka fingrarna domnar. Doctor's vet ännu inte vad som orsakar Raynauds, men det verkar attackerna är en överreaktion i kroppens reaktion på kyla. Blodkärlen går in i en vasospasm som allvarligt äventyrar blodflödet till fingrarna. Denna störning kan orsakas av användning av vibrerande verktyg och om igen, eller av medicinska tillstånd som sklerodermi, Buerger sjukdom, reumatoid artrit och åderförkalkning, enligt DrSheps. Förutom domningar i fingertopparna, kan fingrarna blir vita om du lider av Raynauds.

Buerger s

Buerger sjukdom inträffar bland människor som använder tobaksprodukter. Det är ett sällsynt tillstånd av vener och artärer i benen och armarna. Om du lider av Buerger, dina blodkärl svälla och kan blockeras av tromboser, eller blodproppar. Detta villkor gör i allmänhet sig till känna först i dina fötter och händer, och kan spridas till större områden av kroppen. Det förstör hud vävnad och kan leda till infektioner och även kallbrand.

Frostbite

Frostbite naturligtvis leder till domningar i händerna. Om dina händer är kalla och bleka, och köttet blir smärtsamt och röd som den frysta området av din hand tinar, indikerar detta frostskador. Hud och underliggande vävnad kan frysa.

Vibration vita fingrar

Det finns ett syndrom som kallas vibration vita fingrar (VWF), enligt Onlinehealthblog. co. uk (se hänvisningarna 2 och fotografi). Om dina fingertoppar är helt bortdomnade, vit, stickningar eller kallt, eller om du upplever en barr-och-pins känsla, kan du ha VWF. Spasmer kan uppträda, eftersom blodförsörjningen till fingrarna har begränsats. Om du har en mycket svår VWF, kan det leda till kallbrand och hudsår. Detta tillstånd uppstår vid användning av vibrerande verktyg.

Övriga villkor

Therapygloves. com (se referenser 3) förklarar att fingret domningar kan orsakas av det arbete du gör om det innebär repetitiva rörelser, vilket kan resultera i belastningsskador skada (RSI). Det är möjligt att skada nerver i fingrarna, liksom nerverna i dina händer, handleder, armar och hals, om du har en skada eller om du fortsätter att göra samma rörelser om och om igen, dag ut och dag in. Även att skriva eller skicka sms för mycket kan orsaka spänningar och skador på fingrarna. Karpaltunnelsyndrom kan leda till domningar i händer och fingrar.

Previous:nothing Next:vad är meningen med prn mediciner?

Relaterade artiklar


 • hem rättsmedel för barns öronvärk
 • hur man beräknar BMI genom höjd
 • geriatrisk UVI orsaker
 • hur man anser dig
 • hur man förbli frisk efter kroppens inre klocka
 • Hur man överlever en C-sektionen
 • livsmedel som orsakar gas i spädbarn
 • symtom på meningit hos barn
 • om allergi testa läkemedel på barn
 • Vilka är orsakerna till en erektion?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com