om baksmälla

Inlagd av: Stefan Svensson uppdaterad: 2015-06-26
Nästan alla som någonsin har konsumerats för mycket alkohol har väckt på morgonen med en bultande huvudvärk och ett oönskat besök på toaletten. Den baksmälla är så vanligt att det faktiskt har en medicinsk krångliga namn, veisalgia

Historia

Baksmälla kan ha blivit berömd eller ens modet i 20th century, men så länge det har varit alkohol och sprit har det funnits sjuka människor kommer på morgonen efter. Ett av de tidigaste inspelade exempel på effekterna av en baksmälla inträffar i Bibeln i Jesaja 05:11: "Ve dem som stiger upp tidigt på morgonen för att springa efter sin dryck, som stannar uppe sent på natten tills de är inflammerade med vin . " En berömd tavla av 19th century franska Neo-impressionistiska konstnären Henri de Toulouse-Lautrec är faktiskt heter "The Hangover. "

Identifiering

En baksmälla är helt enkelt kroppen reagerar negativt på konsumtionen av för mycket alkohol. Även vissa symtom är mest förknippad med baksmälla, som huvudvärk, illamående och ångest, kan baksmälla variera mycket från person att person, samt inom en enskild person baserat på hur mycket alkohol har konsumerats eller den typ av alkohol förtärs. Det enda fysiologiska element som är gemensamma för alla baksmälla är att den drabbade personen kommer att bli betydligt mindre funktionella under denna period.

Funktioner

En baksmälla kan resultera i en svindlande mängd symptom, såsom yrsel. Vissa personer med en baksmälla erfarenhet sömnlöshet natten till baksmälla och eventuellt för en natt eller två efteråt. Andra tecken på en baksmälla inkluderar snabba hjärtslag, ökad känslighet för ljud eller ljus, darriga händer, en minskad förmåga att koncentrera och överdriven törst.

Tidsplan

Längden på en baksmälla beror på en rad faktorer, inklusive vikten på personen, hur mycket alkohol var faktiskt förbrukats, och personens tolerans för att dricka. Vad många inte vet är att en enda drink kan vara tillräckligt för att orsaka en baksmälla för vissa människor. Den genomsnittliga längden på effekterna av en baksmälla är mindre än en halv dag, men vissa människor har rapporterat baksmälla som varade i två dagar eller mer. Detta bör betraktas som ett extremt exempel på en dålig baksmälla, dock.

Överväganden

Det är visserligen sant att bara en drink kan vara tillräckligt för att orsaka en baksmälla, bör detta också anses ett extremt exempel. Forskning om vetenskapen om baksmälla har dragit slutsatsen att generellt sett tar det mellan tre och fem medelstor portioner alkohol för typiska kvinnan att uppleva en baksmälla, och över sex drinkar för typiska mannen. Naturligtvis måste siffror dämpas av insikten att potentialen för en baksmälla är mycket beroende på faktorer som vikt, tolerans och den typ av alkohol som konsumeras.

Förebyggande /Lösning

Olika "dagen efter" mediciner har försökt att bota en baksmälla efter faktum, men det bästa sättet att hantera risken för en baksmälla är förebyggande. Alkohol absorberar mindre snabbt när det finns mat i magen, så se till att äta innan det dricks. Dricka i måttlig takt bidrar också till att förebygga alkoholens effekter på kroppen som leder till en baksmälla. Stick med dryck du startade med. Byter från en typ av sprit till en annan hela natten är en säker väg till vakna upp med baksmälla

Missuppfattningar

En av de mest envisa myter som rör bota en baksmälla har gett upphov till ett känt ordspråk: "Hair of the Dog som bet dig. " Den säger är relaterat till tanken att dricka mer alkohol kan hjälpa till att bota en baksmälla. Dricka mer alkohol tycks lindra symtomen av en baksmälla eftersom dämpande effekter av alkohol tenderar att koppla av människor så mycket att symptomen tycks ha försvagats i intensitet. Faktum är att dricka mer alkohol bara tjänar till att förlänga tiden det tar för kroppen att göra sig av med gifter som bidrar till ditt elände.

Previous:nothing Next:varför spola vissa människor när man dricker alkohol?

Relaterade artiklar


 • hur man kan förebygga såriga bröstvårtor från amning
 • autism hjärnan symtom
 • vad är orsakerna till oregelbundna menstruationer varannan vecka?
 • vad är hoppning leg syndrome?
 • partum depression symtom
 • hämmad fostertillväxt syndrom
 • orsakerna till oregelbunden mens
 • om dopamin
 • hur lätt lindra fot smärta under graviditeten
 • hur man fixar en igensatt mjölk kanal för amning mammor
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com