roll vadben

Inlagd av: Ulf Friberg uppdaterad: 2015-06-03
Det finns mer än 200 ben i människokroppen. Några av dessa, som de i skallen och bröstkorgen, tjänar till att skydda andra strukturer och organ. Andra arbetar för att hjälpa till med balansen, såsom ben på tårna. Åter andra arbeta för att stödja, sådana som den viktigaste ben i benet, skenbenet. Ett ben som är nära relaterad till skenbenet är vadben. Den fibula har sin egen roll i kroppen

Definition

vadben, även känd som kalven ben, är en av de två viktigaste benen i underbenet. Det är tunnare än den andra benet i underbenet, det tibula, och det är den yttre av de två ben. Den fibula är ansluten till övre delen av skenbenet endast av ligament och är inte riktigt ansluten till knäet, men det är ansluten till talus (fotknölen). Detta gemensamma är den del av ben som sticker ut från utsidan av fotleden.

Funktion

vadben är betydligt tunnare än sin partner ben, skenbenet. Som ett resultat, är det inte avsett att bära mycket vikt, även om det stöder lite. Den fibula huvudsakliga funktion är därför att fungera som en stabiliserande ben, särskilt för ankeln.

Däggdjur Skillnader

En intressant faktum om vadben är att dess funktion och styrka är inte samma sak från däggdjur till däggdjur. Till exempel däggdjur som tillbringar mindre tid på marken (t. ex. schimpanser) har fibulas som är starkare än fibulas som finns i däggdjur som är mer markbundna. Dessutom i vissa arter, faktiskt fibula är smält till skenbenet för en längd, vilket ger mer styrka.

Skada

Skador på fibula är inte så ovanligt, men eftersom vadben fungerar som en stabilisator snarare än en viktbärande ben, det är mycket mer troligt att en person kommer skada vadben som en följd av en skada till skenbenet. Till exempel, om tibia är brutna, mer vikt på vadben, och fibula därmed kan fraktur, liksom, eftersom fibula inte är avsett för mycket.

Transplant

Eftersom ben är live vävnad, är det föremål för samma transplantationen restriktioner som övriga organ i kroppen. Läkare därför uppleva en viss begränsning när vi letar efter ben som kan användas i återuppbyggnaden operationer och andra förfaranden. Den vadben, dock ger läkare med livskraftiga medicinska alternativ --- läkare kan ta bort upp till 26 centimeter av fibula vävnad utan att skapa problem med vadben funktion.

Previous:nothing Next:hur du tar bort huvudlöss

Relaterade artiklar


 • orsaker till hicka
 • hur man förebygger ont i lederna när du drar ogräs
 • om celiaki och symtom malabsorption
 • vad är Botox & hur fungerar det?
 • hur man har en väl avvägd dag
 • behandling för perimenopausal symtom
 • om Remicade
 • vilka är riskerna för att donera kvinnliga ägg?
 • hur man ska leva en hälsosam livsstil: 6 hälsotips för äldre
 • symptom på en trasig rotatorkuffen
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com