grundläggande fyra funktioner i njurarna

Inlagd av: Jeanette Morales uppdaterad: 2015-07-01
Om båda njurarna slutat fungera de enda två alternativen till att upprätthålla liv skulle vara njurdialys eller en framgångsrik njurtransplantation. Njurarna är två endokrina organ finns på varje sida om mitten ryggraden som utsöndrar hormoner direkt i blodet att reglera specifika cellulära effekter i kroppen. Njurarna också bort restprodukt från kroppen genom urinvägarna som består av njurarna, urinledarna, urinblåsan och urinröret

Fakta

Njursjukdom är den mest kostsamma villkor i USA hälso-och sjukvårdssystemet. Det påverkar över 20 miljoner amerikaner och mer än 378. 000 amerikaner är på dialysbehandling för att upprätthålla liv på grund av njursvikt. Diabetes är den främsta orsaken till kronisk njursvikt, följt av okontrollerat högt blodtryck. Diabetes är 44 procent och okontrollerat högt blodtryck på 35 procent ansvarig för nya fall njursvikt varje år.

Avlägsnar slaggprodukter

njure avlägsnar slaggprodukter och vätska från njuren genom processen filtrering, återresorbtion och sekretion . I filtrering blod filtreras genom den lilla filtren i glomeruli i njurarna bort rätt mängd av salter och mineraler. Det renade blodet tillbaka till cirkulationen medan restprodukter utsöndras som urin. Cirka 190 liter blod går igenom njurarna dagligen och vanligtvis två liter urin utsöndras dagligen.

Produktion av röda blodkroppar

Njurarna producerar ett hormon direkt i blodet som kallas erytropoietin (EPO), blodet bär EPO att benmärgen, där produktionen av röda blodkroppar uppstår. Röda blodkroppar är viktiga för att transportera syre i hela kroppen, för att ge styrka och uthållighet och för att förhindra anemi som orsakar trötthet, trötthet, yrsel, svaghet och svårt att andas.

Reglerar blodtrycket

blodtrycksreglering är en viktig funktion hos njurarna. Njurarna producerar hormoner renin och angiogenes. Båda dessa hormoner reglerar salt-och vätskebalansen i kroppen och expansion och kontraktion av blodkärlen för att upprätthålla god kontroll av blodtrycket. Högt blodtryck kan leda till stroke, hjärtinfarkt, njur-och leversjukdomar. Friska njurfunktion kan förebygga dessa sjukdomar.

Producerar Calcitrol

Calcitrol produktionen är en annan viktig funktion i njuren. Calcitrol reglerar kalcium, fosfat och vitamin D balans för att hålla skelettet starkt och friskt. Onormala nivåer av kalcium, fosfat och vitamin D kan orsaka svaghet i ben, detta kallas också renal skelettsjukdom.

Skydda dina njurar

Njurarna är två av de mest intressanta organ i kroppen. När de är friska de fungerar effektivt för att upprätthålla ett hälsosamt liv. Misslyckades njurar orsaka stora förändringar i livet och begränsningar i ditt liv. Skydda din njure genom att kontrollera ditt blodtryck och blodsocker. Undvika vissa mediciner som Ibuprofen. Undvik rökning och alkoholmissbruk. Drick tillräckliga mängder vätska.

Previous:nothing Next:tecken och symtom på ogräsmedel förgiftning

Relaterade artiklar


 • hur man kan öka spermieproduktionen och motilitet
 • Vilka är riskerna med p-piller?
 • hur du kan förbättra din gamla madrass
 • hudproblem hos tonåringar
 • hur man håller bebisen i barnkammaren
 • användning av Garcinia Kola
 • långsiktig behandling för alkohol
 • skäl att förmå labor tidigt
 • hur man kunna lita över 5’11
 • Fakta om graviditet och högt blodtryck
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com