standarder för att värna liggsår

Inlagd av: Stefan Svensson uppdaterad: 2015-07-12
Liggsår är ett besvärande problem för sängliggande patienter. De är orsakade av den ständiga pressen på olika delar av kroppen när en person är orörlig och förblir i samma position under en längre tid. Sår form när trycket förnekar små punkter i kroppen syresatt blod, vilket gör att vävnaden att börja dö. Liggsår kommer först visas som enbart missfärgning men som snabbt kan förvandlas till djupa sår som kan bli nekrotiska. God vård för att både förebygga och behandla liggsår är viktigt.

ändra ställning

Ett av de bästa förebyggande och behandlande åtgärder för. liggsår är att aldrig stanna i samma ställning i mer än två timmar åt gången. Om vårdar stillastående person, vidta åtgärder för att garantera att inga ben är att trycka direkt i sängen och skydda nuvarande liggsår med mjuka underlag som kuddar.

Stöder

Stöd av olika typer är en annan viktig vård verktyg för att hantera liggsår. Dessa stöd kan innehålla saker som särskilda sängar, kuddar eller kuddar. De hjälper till att ta bort trycket från områden som har liggsår och göra det lättare att ändra ställning och undvika utveckling av nya sår.

Rengöring och desinfektion

Om liggsår faktiskt resultera i skadad hud, måste lämpliga insatser vidtagits för att rengöra dem. För att rengöra dessa sår du bör använda gasbinda för att ta bort överflödig hud, vätska och pus. Vårdgivare måste vara noga med att inte ta bort frisk hud genom att trycka för hårt. Saline lösningar är oftast de bästa skölj och rengöringsmedel för liggsår.

Proper förband

Efter en adekvat rengöring, öppna liggsår måste vara klädd. Detta görs vanligtvis med en kompress som fuktats med saltlösning. Andra dressing material inkluderar hydrokolloid och film, även om dessa inte skall användas om såret är infekterat. Förband bör bytas minst dagligen, med insatser som görs för att hålla kompress fuktig, men inte blöt.

Handskas med komplikationer

Med de mest flitiga vård och behandling kan de flesta liggsår läker ganska snabbt. Men även med rätt skötsel, kan ibland liggsår smittats eller blivit oerhört smärtsamt. Det bästa sättet att hantera detta är genom att aktivt arbeta för att minska trycket på den ömma och tar en over-the-counter smärtstillande. För behandling av infektion bör en runda av antibiotika ges och en del av vävnaden kan behöva tas bort. Korrekt rengöring och desinficering av såret bör bibehållas under hela läkningsprocessen.

Previous:nothing Next:de åtta delarna av mänskligt tal organ och deras definitioner

Relaterade artiklar


 • Vilka är orsakerna av postmenopausal blödning?
 • långsiktig behandling för alkohol
 • hur man håller barnen säkert från bly
 • hur man bibehåller hålla ett friskt hjärta
 • vad är skillnaden mellan triglycerider & kolesterol?
 • hur man hittar information om hälsa från telefonen
 • Vilka är de behandlingar för gikt i händer?
 • leversjukdom symtom under graviditeten
 • hormonell obalans som orsakar dålig kroppslukt
 • hur man kan slå endometrioisis 76 - förstå sjukhus för endometriehyperplasi hysterektomi
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com