vad som händer under ett Pap-test?

Inlagd av: Charlotte Wannberg uppdaterad: 2015-10-25

Pap-test

När du får en pap test, är det oftast en del av en väl kvinna tentamen. Tentamen och Pap-test bör göras en gång om året av en gynekolog. När du går för ditt test, kommer du att tas in till en tentamen. Du måste ta bort alla kläder, och sjuksköterskan kommer att ge dig en klänning att sätta på och en plåt för knät. När läkaren kommer in, kommer hon först fråga dig några frågor om din hälsa. När det är dags för testet, kommer du att sätta fötterna i stigbyglarna. Din läkare kommer att prata med dig och berättar när hon kommer att beröra dig och vad hon tänker göra. Hon kommer först in ett instrument i slidan som kallas spekulum att se hela slidan och den nedre delen av livmodern, som kallas livmoderhalsen. Därefter kommer hon använda en smak för att samla några celler från livmoderhalsen. Dessa celler sätts på en glasskiva på undersökning och provning. Din läkare kommer också in sitt finger i slidan för att känna runt livmodern och äggstockarna.

The Well Woman testet

En väl kvinna tentamen är viktigt för tidig upptäckt av sjukdomen. En väl kvinna tentamen ingår frågor om din sjukdomshistoria och nuvarande hälsotillstånd, t. ex. vad läkemedel du tar, om du röker eller dricker alkohol, eller om du har någon smärta eller obehag. Du kommer också att vägas och har ditt blodtryck och puls tas. När din gynekolog utför fysisk undersökning, så är det mycket när en familj läkare ger en examen. Hon kommer att kontrollera dina ögon, öron, näsa, mun, körtlar och reflexer. En viktig del av såväl kvinnan tentan förutom Pap-test är bröst. Din läkare kommer att kontrollera dina bröst för tidiga tecken på bröstcancer. Du kommer att lägga sig ned på att undersöka bordet, och hon kommer att kontrollera dina bröst efter knölar. Vid någon punkt, kommer din läkare att sätta armen över huvudet för att kontrollera vävnaden runt armhålorna också.

Resultat från Pap-test och testet

Din Pap-test resultat inte är tillgängliga på dagen för din väl kvinna tentamen. Din cellprov skickas till ett laboratorium, som rapporterar tillbaka till din läkarmottagning. Om din Pap-test har inga onormala celler, då du kommer att ha en negativ rapport. Detta kommer oftast som ett brev från din läkare, skickas med posten. Om du har onormala celler, då kommer din läkare att låta dig veta vad som behöver göras nästa baserat på vilken typ av onormala celler hittas. Många gånger kommer läkarna göra ytterligare tester för att se om cellförändringarna är ett tecken på ett större problem som cancer. Ibland onormala celler rapporter visar sig vara några problem för kvinnan, och hon är bara planerad att ha en annan Pap-test i sex månader. Enligt National Cancer Institute, ca 6 procent av alla prover cellprov komma tillbaka onormal i USA.

Previous:nothing Next:Hur berätta om ett barn har kolik

Relaterade artiklar


 • nackdelar av navelsträngsblod
 • hur säkert behandla barnet förstoppning med mineralolja
 • hur man förhindrar uppsvälldhet under graviditeten
 • ryggproblem orsakade av tung bok påsar
 • hur man använder bacitracin på en liten klippa eller skrapa
 • symptom på tidig menopaus
 • hur man kan öka självuppskattning för en diagnostiserad med Alzheimers sjukdom
 • hur man kan förhindra levertoxicitet från livsmedel
 • försiktighetsåtgärder i samband med flygresor under graviditeten
 • största orsakerna till stress
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com