funktioner i immunförsvaret

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2014-06-24
Den mänskliga kroppen är en vacker och komplex organism, och du bara har en. Således spenderar du mycket tid att ta hand om din kropp. Du tränar, försöker äta rätt, besöka läkare och hålla sig up-to-date på det senaste inom vitaminer, antioxidanter-rika livsmedel och läkemedel. Men har du någonsin sluta att tro att när du arbetar hårt för att ta hand om din kropp, din kropp arbetar också hårt för att ta hand om dig

Invasion

Universum är en vacker plats: blå himmel, grönt gräs, stora hav och bergskedjor som sträcker sig miles. Tyvärr finns det även i miljön farliga organismer så små, att om du inte tänker på dem, kommer du inte ens märker deras existens tills de gör sig till känna på ett mycket obehagligt sätt. Bakterier, virus, toxiner, parasiter-alla är osynliga-to-the-naked-eye, opportunistiska livsformer som syftar till att invadera kroppen och utlösa förödelse, som manifesterar sig på ett sätt så tillmötesgående som en finne eller en vanlig förkylning, eller i mer livshotande sätt som hiv eller MRSA. Naturligtvis om varje otäck, liten inkräktare som försökte en kupp tilläts att komma in och sätta upp kolonist rättigheter, då ingen av oss skulle vara lång för denna världen. Det är där människans immunsystem kommer in

Defense

funktion av immunsystemet är att blockera, attackera och döda de många virus, toxiner och bakterier som försöker invadera din kropp. Immunsystemets första försvarslinjen är kroppens största organ: huden. Din hud fungerar som en barriär som hindrar bakterier från att komma in kroppen när, till exempel, du drar ett dörrhandtag i ett köpcentrum eller promenera barfota längs stranden. I sin tur ger huden antibakteriella ämnen som dödar mest bakterier och gifter som fäster sig för dig. Om du får klippa på huden, sedan bakterier försöker gå in i kroppen via repa, det är när ditt immunsystem sparkar i att hålla bakterierna på platsen för att klippa ut och döda den. Den rodnad och svullnad som du kring snittet är ditt immunsystem i aktion.
Den andra försvarslinjen slagsmål inkräktare på en annan nivå. De tårar i ögonen, slem i din näsan och din saliv alla bryta ner och döda bakterier. De flesta virus och bakterier som försöker komma in i kroppen på detta sätt inte överlever så länge.
Om ett virus eller bakterier klarar att komma förbi dessa försvar har det smittat dig och du blir sjuk. Det är när din immunsystem bryter ut de stora kanonerna för att kämpa, slå och eliminera inkräktare från kroppen

Big Guns

Immunförsvaret består av flera komponenter:. Vita blodkroppar, antikroppar, bräss , mjälte, benmärg, hormoner, lymfsystemet och komplementsystemet. Var och en av dessa komponenter funktioner i varierande sätt att identifiera, filter, döda och eliminera smittan från kroppen. Den viktigaste delen av ditt immunförsvar är de vita blodkropparna. Det faktiskt finns sexton olika sorters vita blodkroppar, alla arbetar tillsammans för att förstöra infektion och hålla dig frisk. Vita blodkroppar producerar också fem klasser av antikroppar. Antikroppar är Y-formade proteiner som är känsliga för och binder till olika virus, bakterier eller toxiner och antingen döda dem eller inaktivera dem och eskortera dem från kroppen.

Retreat

Ditt immunförsvar är inte ofelbar. Ibland funktion går snett. Ett exempel på detta är en allergisk reaktion. Hos personer med allergier, av någon anledning immunförsvaret överreagerar på ett allergen som ska ignoreras, som jordnötter eller ambrosia. Denna överreaktion kan ge symtom från en rinnande näsa på anafylaxi. Mer kritiska immunförsvar fel är autoimmuna sjukdomar som Addisons sjukdom eller multipel skleros, där kroppens immunförsvar angriper den egna kroppen precis som det skulle en virus-eller bakterieinfektion.
En annan immunsystemet problem är dess reaktion på organtransplantationer. När ett organ transplanteras från en person till en annan, behandlar immunsystemet det i huvudsak som den skulle en flisa i ditt finger-ett främmande föremål som måste tas bort. Detta kan göra med organ och vävnader transplantationer oerhört svårt, varför ett nära givare match och livslångt läkemedelsbehandling är absolut nödvändigt.

Surge

Lyckligtvis när immunförsvaret inte slutföra uppgiften, modern medicin kan mycket ofta erbjuda back-up. Läkare har ett brett utbud av antibiotika för att behandla bakteriella infektioner. Antihistaminer hjälpa till att lindra allergier. Och för mer allvarliga, livsstil-ändra och livshotande sjukdomar, finns det ett stort och växande utbud av behandlingar som finns tillgängliga för att hjälpa människor lever längre och mer produktivt liv. Till exempel, medan bara 20 år sedan den genomsnittliga förväntade livslängden hos personer med hiv var 18 månader, idag, med utveckling av nya mediciner kan HIV betraktas som en kronisk sjukdom snarare än som en dödsdom.

Hålla Peace

Så vad kan du göra för att stödja ditt eget immunförsvar? Först av allt, inte skaka av värdet av att helt enkelt tvätta händerna, innan du äter eller innan du rör dina händer för dina ögon, näsa eller mun, se till att händerna är rena! Vidare har studier visat att människor som motionerar regelbundet, få tillräckligt med sömn och äta en hälsosam, vitamin och antioxidant-rik kost har friskare immunförsvar. Och slutligen, har stress visat att beskatta ditt immunförsvar, också . . . så slappna av!

Previous:nothing Next:aloe vera hälsofördelar

Relaterade artiklar


 • hur man minska risken för hjärt-kärlsjukdom
 • hur man kan reducera risken för hjärtsjukdomar
 • hur man kan förebygga missdiagnosing hjärtsjukdom hos kvinnor
 • hur man får djupare sömn
 • hur du hittar den bästa blodtrycksmätare för hemmabruk
 • mens "frisyr lockigt hår
 • trötthetsbesvär
 • hur du håller ditt hjärta friskt och gå ner i vikt
 • Hur dödar hjärtsjukdom dig?
 • hur man använder "mitt porträtt familjens hälsa" från Surgeon General
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com