hur man använder en krycka

Inlagd av: Charlotte Wannberg uppdaterad: 2014-06-16
Om du har en skada i nedre delen av din kropp, kan du behöva använda kryckor att ta sig fram. Även om det är mer vanligt att använda två kryckor för stöd, det finns tillfällen då din läkare eller sjukgymnast kan rekommendera att använda bara en. Dessutom, om du använder två kryckor det är säkrare att använda bara en krycka när man går ned för trappor. Det finns ett rätt och fel sätt att använda kryckor, speciellt när man använder bara en. Nedan är några vanliga tips

Du behöver:.
Hand soapTowelSmall bowlBody oilNail eller nagelband scissorsAntibiotic ointmentBand-AidHand grädde.

Ställ rätt höjd


1.
Innan du använder din krycka kontrollera att den är inställd på rätt höjd. Stå upp rakt och placera krycka under armen. Den krycka höjd bör ställas in så att du kan passa 2-3 fingrar mellan toppen av krycka och armhålan.
2.
Nästa kontrollera handgrepp. Låt armen hänga ner avslappnad. Handtaget ska vara i samma höjd som din handled. Detta innebär att din handled och armbåge skall vara lätt böjda när du placerar handen på handtaget. Detta hindrar dig från att låsa din handled eller armbågsled när du använder krycka.
3.
Stöd din vikt med händerna. Du bör inte försöka att hålla din kroppsvikt med armarna, som du kan orsaka nervskada.

Var försiktig när du använder Stairs


1.
Var säker att gå upp och nedför trappor. Om du använder två kryckor, måste du lära dig att gå upp och ner för trappor med bara en krycka. Med hjälp av två kryckor att använda trappor, speciellt när man går ner är mycket osäker. Stå nära trappan räcke med din opåverkad foten på räcket sidan och håll räcket. Placera krycka under armen av den drabbade sidan.
2.
Att gå uppför trappor, hålla krycka på golvet. Skjut bort kryckan och räcket och lyft dig upp till första trappsteget och landar på opåverkade sidan. Sedan föra krycka fram till trappan du står på. Fortsätt upp resten av trappan, genom att lyfta upp dig själv näve och sedan föra krycka.
3.
Att gå ner, placera kryckan i trappan nedanför dig. Försörja dig på krycka och räcket och försiktigt sänka dig ner till nästa steg, landning på opåverkade sidan. Fortsätt ner resten av stegen placera krycka först och sedan sänka ned.

Komma upp och ner från en stol ordentligt


1.
Få upp ett säkert sätt. Placera krycka i handen på den drabbade sidan och använd handgrepp. Skjut hela vägen till slutet av stolen eftersom det gör det lättare att driva upp.
2.
Luta dig framåt från höfterna och hålla ryggen rak. Placera den andra handen på armstödet på stolen. Tryck ur stolen armen, till krycka handtag och foten på opåverkade sidan kommer upp.
3.
att sitta ner, tillbaka till stolen tills du kan känna stolsitsen mot baksidan av knäna. Håll handen grepp, med kryckan på den drabbade sidan. Nå skinkorna tillbaka och hålla fast vid armen av stolen.
4.
Använd handtaget på krycka och armen på stolen för att sakta sänka sig ner till kanten av stol, skjut sedan tillbaka. Undvika att krascha ner i stolen, eftersom detta kan leda till rygg-och andra skador.
5.
Denna process bör också användas när man reser sig i och ur sängen.

Walking with One Kryckkäpp


1.
När man går med endast en krycka, håller kryckan på motsatt sida av det drabbade benet. Det är vanligt att vilja använda kryckan på den skadade sidan, men detta bara får dig att luta och sätta mer tryck på skadan.
2.
När fördjupat svinga krycka igenom som du steg med den drabbade sidan. Den krycka och foten ska slå i golvet samtidigt. Då steg igenom med opåverkad benet
3.
. Genom att hålla kryckan på motsatt sida kan du ta vikt bort av den skadade sidan och bättre stöd dig själv när du går.

Saker att tänka på


1.
Om du är ny med att använda en krycka, se till att din läkare eller sjukgymnast visar hur du använder den på rätt sätt. Du kan göra din skada värre och även skapa nya skador med en krycka som används felaktigt.
2.
Har någon i närheten när du först lärande, särskilt när du använder trappor eller stiga upp och ner ur en stol. Kryckor ta lite tid att vänja sig och för att få ditt saldo på.
3.
Skruvar i din kryckor kan lossna med tiden. Kontrollera dem regelbundet och kontrollerar att de är täta. Ta bort scatter mattor, hålla dina golv snyggt och plockade upp och omedelbart torka upp spill undvika nedgångar.

Tips och varningar


 • alltid ha en professionell medicinsk leverantör lära dig hur du använder din krycka och för att passa det ordentligt.
 • Undvik att gå enbart på råd från icke medicinsk personal. Olika skador och tillstånd kan kräva olika instruktioner om hur du använder krycka. Inte två skador kan behandlas lika.


 • Previous:nothing Next:östrogen hormon biverkningar

  Relaterade artiklar


 • namnen på musklerna i kroppen
 • hur du kan hjälpa dina barn att undvika att få en Staph infektioner
 • hur man tar hand av ett hjärta
 • hälsofördelar med elefant vitlök
 • hur man upprätthålla en god hjärthälsa
 • hur man använder kryckor korrekt
 • hur ska tidlösa
 • hur man kan förebygga svampinfektioner med diet
 • hur man kan förutspå hjärtsjukdomar genom håravfall
 • hur man kan hjälpa de äldre med läkarbesök
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com