hur man förstår vad som orsakar yrsel när du står upp snabbt

Inlagd av: Jonathan Nyberg uppdaterad: 2014-07-27
Har du upplever yrsel efter att ha legat fort? Här är vad som orsakar detta symptom
1
När du reser dig upp snabbt gör du då och då. . känner dig yr eller yr? Detta symptom, som även kallas ortostatisk hypotension, är vanligare än du kanske tror. Vad orsakar yrsel efter att ha legat och bör du fråga om?
2.
När du böja eller squat någon tid, att blod pooler i venerna i benen som orsakar venerna stretch något på grund av närvaron av den poolade blod. När detta händer, skickar din kropp känner av lägre blodvolym i överkroppen genom receptorer i blodkärlen och ett meddelande till ditt hjärta för att påskynda det tempo för att hjälpa cirkulera blodet till övre kroppen, särskilt hjärnan. Samtidigt, artärerna ihop sig som hjälper till att driva blodet tillbaka till hjärnan liksom resten av kroppen.
3.
När yrsel efter att ha legat eller ortostatisk hypotension inträffar, det oftast eftersom detta reflex mekanism inte fungerar så effektivt som det borde. Detta kan inträffa av en rad olika skäl. Det mer vanligt förekommande i varmt väder när du är mer sannolikt att vara uttorkad från att inte dricka tillräckligt med vätska. Det är också vanligare efter att ha tagit vissa droger, särskilt blodtrycksmedicin. Dålig näring, hunger och lågt blodsocker kan också öka risken att drabbas av yrsel efter stående.
4.
Skulle du vara berörda om du har ortostatisk hypotension eller yrsel efter att ha stått? Om detta problemet uppstår sällan det finns nog ingen anledning till oro eftersom detta är ett vanligt symptom och oftast innebär inte att allvarliga medicinska problem. Om du är på mediciner, kanske du vill kontrollera med din läkare för att se om de kan bidra till problemet. Om du tycker att yrsel efter stående är en vanligt förekommande, men du vill kontrollera med din läkare för att utesluta en underliggande sjukdom.
5.
När du besöker din läkare, är det sannolikt att han ska kolla ditt blodtryck liggande och igen efter att du står upp. Om en stor skillnad ses mellan de båda värden, ortostatisk hypotension bekräftas. Din läkare kan sedan fortsätta att utesluta medicinska orsaker till detta tillstånd, till att börja med laboratoriestudier.
6.
I vissa fall ingen anledning till ortostatisk hypotension kommer att hittas. I dessa situationer är det oftast rekommenderas att försiktighetsåtgärder vidtas för att undvika yrsel efter stående. Dessa kan omfatta anpassning av läkemedel, användning av salt som innehåller drycker såsom Gatorade, nedre extremitet stöd slangen främja blod tillbaka till överkroppen, och att få upp mer långsamt för att undvika en extrem blodtrycksfall. I vissa fall kommer mediciner behövas.
7.
Nedersta raden? Yrsel efter att ha legat förekommer i de flesta människor på ett eller annat tillfälle, men om du upplever detta symtom ofta är det viktigt att bevaluated av din läkare.


Previous:nothing Next:Hur man sover mindre på college och fortfarande vara utvilad

Relaterade artiklar


 • funktioner i immunförsvaret
 • hur man rapporterar misstänkt barnmisshandel
 • östrogen hormon biverkningar
 • hur man rengör kryptiska tonsillerna
 • hur man bygga upp medvetenhet om hjärtsjukdom hos kvinnor
 • namnen på musklerna i kroppen
 • hem hälsokontroll checklista
 • hur man hittar sjukvård för ett barn med Downs syndrom
 • personlig hälsoundersökningar
 • om droger alkohol och tobak
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com