vård av äldre med demens

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2014-08-03

Inledning

vårdar en äldre person med demens presenterar en mängd utmaningar på grund av manifestationen av denna sjukdom varierar från person. till person. är
Demens definieras som en grupp av symtom till följd av en gradvis förlust av minne och intellektuell funktion som är tillräckligt allvarliga för att störa personens förmåga att effektivt utföra dagliga aktiviteter. När du tänker på demens, oftare än inte, associerar du antagligen det med Alzheimers sjukdom. Men är Alzheimers endast en typ av primär demens. Det finns andra faktorer, inklusive genetik, skador, infektioner och sjukdomar som kan leda till demens.
Demens är progressiv och obotlig.

tre grundläggande principer

Det finns tre grundläggande principer som hjälper dig att ta hand om en äldre person med demens. De är struktur, enkelhet och konsekvens. Men ännu viktigare än dessa principer är den underliggande grunden för respekt, vänlighet och litar på att du måste utveckla med den person du vårdar för att göra processen effektivare och mer behaglig för er båda.
Den primära principen om vård är struktur. Om du tänker på det, vi alla våra liv utsätts för struktur. Som spädbarn och barn, struktur påtvingats oss av våra föräldrar. Som vuxna strukturerade vi våra liv för att klara kraven från arbete och bilda familj. Struktur för äldre hjälper dem i sina dagliga liv. Till exempel, en person upp vid ungefär samma tid varje dag och se de badas och klädd är en form av grundläggande struktur. Och medan deras minne kan försämras, upprepningen som är resultatet av struktur kan fungera som ett ankare som håller sin uppmärksamhet och hjälper vinna deras samarbete.
Struktur betyder inte att varje dag är satt i sten, minut för minut. Vad det innebär är att de grundläggande flödet av varje dag, liknar den föregående och kommer att likna dagen efter det.
Nästa princip är enkelhet. Det är viktigt att ge den enskilde enkla uppgifter, en i taget, med enkla instruktioner så att vad du förväntar dig är lätt att förstå och utfört. Till exempel, istället för att säga, "Ditt rum måste hämtas", säger du, "Var snäll och lägga handdukar på golvet i badrummet korg. "Det är en specifik uppgift med anknytning till en viss punkt.
Inte behandlar personen med demens som ett barn. Behandla personen med respekt, empati och tålamod. Kom ihåg att de nivåer av fungerande varierar från individ till individ och från dag till dag. Att förstå detta kan bidra till att undvika frustration och konflikt.
Konsekvens fungerar eftersom repetition fungerar. På sjukhuset sjuksköterskor undervisas att inriktningen på "förvirrad patienterna. Om personen tycker att det är 1985 du helt enkelt påminna dem om och om gång att det är 2009. Om personen ringer från fel namn du korrigera dem helt enkelt varje gång. Ett annat sätt att hålla en person orienterad till tid är att ha en stor klocka i rummet och en anslagstavla med dag och datum på en framträdande plats.
Konsekvens ingår också att äta regelbundet och gå på toaletten med jämna mellanrum. Många äldre får inte tillräcklig näring eller fukt och detta gör deras demens värre. Det är nödvändigt att erbjuda mat i en form som de kan tolerera och njuta av. Se till att de har gott om vatten eller annan dryck tillgängliga så att de kan tar klunkar vätska ofta. Inrätta ett mönster av att hjälpa personen till toaletten för att minimera olyckor. De äldre har problem med inkontinens orsakas inte av demens, men på grund av begränsad rörlighet, sjukdom och förlust av tonen till urinblåsan och tarmarna. Användning av en vuxen skyddande underplagg som Beror eller särskilda kuddar kan hjälpa till med problemet med inkontinens.
Det viktigaste måste medicinering ges på ett konsekvent schema. Detta för att säkerställa att läkemedel som tas förskrivs och uppnå skälig nivå blodet i kroppen. Detta är särskilt viktigt med hjärt-och anti-beslag medicinering.

Evironment

Se först till den äldre personens miljö är säkra både för honom och från honom. En vattentät bäddmadrass kommer att gå långt i att hålla olyckor från att förstöra hans säng. Håll alltid sin rullator eller käpp inom armlängds avstånd. Om badrummet är långt ifrån sitt sovrum, överväga att använda en säng toalettstol. Se till att golvet är säkert och fritt från hinder. Använd en duschstol för bad. Att hålla en behållare med vatten eller annan dryck nära till hands kommer att uppmuntra honom att dricka tillräckligt med vätska. Om personen är förvirrad för det mesta, se till att du mäta sina mediciner för honom så att han inte glömmer att ta dem eller tar för många.
I fråga om sitt rum, se till att den är tillräckligt upplysta och är ljusa och trevliga. Ingen har väl i en dyster miljö. Håll värdefulla föremål på gatan så att personen kan njuta av dem. Ge den person med föremål som han behöver för att delta i aktiviteter han tycker, till exempel böcker för att läsa eller stickor och garn.
Motion och fysisk aktivitet är mycket viktigt för alla äldre vuxna. Det bidrar till att bibehålla muskeltonus och förbättra cirkulationen. Även en kort promenad utanför kan hjälpa stämningen av en patient med demens.
Slutligen inkludera honom i ditt liv och uppmuntra andra familjemedlemmar att interagera med honom. Avsätt tid som är absolut för honom så att du kan hävda tid för dig själv när du behöver det.

Slutsats

Tänk på att demens och den resulterande beteendet inte är personens fel. Att hon gör inte saker för att irritera eller ilska du. Hennes beteende är ett resultat av en försämring av hennes mentala tillstånd och inte en överlagd handling.
De flesta äldre har accepterat sin dödlighet och vet att de kommer att dö av något. Men frukta äldre vuxna inte död så mycket som de fruktar demens, att förlora kontrollen över sina liv och placeras på ett äldreboende.
Bästa sättet att ta hand om en äldre person med demens är med vänlighet och medkänsla. Möta varje dag med humor och förståelse. Behandla personen som en välkommen och positiv aspekt av ditt liv, inte en börda. Viktigast att ta hand om dig själv så att du kan ta hand om henne.

Previous:nothing Next:att förbättra dålig hållning

Relaterade artiklar


 • hur man kan spara papper
 • hur du gör din bebis frisk med borstning
 • hur man kan beräkna din målsatsen graviditet hjärta
 • Hur du ska sköta dina läppar
 • hur man uppfostrar barn med särskilda behov
 • hur du håller din sjukförsäkring minimala avgifter
 • Så för att lindra förstoppning naturligt
 • hur du kontrollerar att du är säker när du blandar mediciner och mat
 • lunginflammation symtom hos spädbarn
 • hur man mäter blodtrycket
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com