varför gäspning vi?

Inlagd av: Magnus Ekblad uppdaterad: 2014-08-09
Gäspningar är faktiskt ett mysterium och även om det finns flera teorier och hypoteser, ingen vet, säkert, exakt varför vi gäspning.
I de flesta fall, gäspningar är ofrivillig, men de flesta människor har möjlighet att gäspa på kommando. Och sedan finns det smittsam karaktär gäspar och det faktum att blotta tanken på gäspningar ofta utlöser gäspningar

inte tillräckligt med syre

En teori är att för mycket CO2 i blodet utlöser gäspningar, att öka syrehalten i lungorna. Men år 1987 en Dr Robert Provine genomförde ett experiment där han gav högskolestudenter gaser med olika koncentrationer av syre (varav 100 procent blandning) och det var ingen förändring i frekvens eller varaktighet av gäspningar. Dessutom orsakar syrebrist från motionerar inte gäspningar.

Tristess och Stress

Gäspningar tros vara ett svar på stress, vilket kan förklara varför olympiska idrottare har varit kända för att gäspa innan deras evenemang. Annan teori CITES tristess som en möjlig orsak. Huruvida detta är sant, är gäspar ofta används för att kommunicera tristess eller apati.

Sömnighet

De flesta människor gäspa när sömnig eller trött. Huruvida detta har att göra med förändrade andningsmönster eller någon annan orsak är oklar.

Hjärnans kemi

A 1998 studie visade att utsätta hypotalamus till dopamin, serotonin och andra signalsubstanser utlöser gäspningar. Eftersom serotonin är känt för att orsaka dåsighet, kan detta vara en del av sömnen svar. Dock verkade resultaten av studien övertygande.

Evolutionär Roots

Andra primater, som babianer, gäspa som en uppvisning av dominans och aggression. Man tror att våra förfäder använde gäspande av samma anledning och att gäspa vi gör idag är en återgång till denna praxis.

Contagious Typ av Gäspningar

Enligt Steven Platek, Ph. D, 40 och 60 procent av befolkningen är mottaglig för smittsam gäspar. Många spekulerar att detta är en inlevelse svar. Intressant, hundar också gäspning som svar på deras ägare "gäspar.

Previous:nothing Next:beräknade kostnaden för att ha en baby

Relaterade artiklar


 • arbetsbeskrivningen av en arbetsmarknad leverans sjuksköterska
 • hur man upprätthålla en god hjärthälsa
 • hur du skyddar dig från MRSA
 • hur man börjar ta hand om ett hjärta
 • om hjärtsjukdomar och ärftlighet
 • jäst allergiska symtom
 • funktioner i immunförsvaret
 • hem hälsokontroll checklista
 • hur man använder kryckor korrekt
 • hur man kan minska kortisol & hirsutism
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com