hur du berättar din mamma att sluta röka

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2015-03-02
Röka cigaretter är en farlig beroende. Det orsakar hälsoproblem inte bara för rökare, men också med människorna runt omkring henne i form av passiv rökning. Rökning kan vara den skyldige för vissa cancerformer, lungsjukdom, hjärtsjukdom och ofta leder till döden. För ett barn med en mamma som röker, kan detta vara skrämmande information. Du kan vara rädd att din mamma skulle bli sjuk eller att man kunde bli sjuk av sin rökning. Dessa är giltiga rädsla. Försöker få din mamma att sluta röka kanske låter omöjligt, men det finns några saker du kan göra för att göra det lättare.
1.
Schemalägg ett samtal. Fråga din mamma om du kan schemalägga en tid att ha ett allvarligt samtal. Du behöver inte berätta för henne vad det handlar om, som hon kan bli defensiv. Att veta att du är bekymrad över något och bevisa din mognad genom att vilja prata i lämplig inställning kunde hjälpa henne ta det mer på allvar. Välj en tid när ingen av er kommer att vara för upptagen eller stressad. En bra tid kan ske efter middagen. Ni båda hade tid att varva ner från arbete och skola, men du är inte trött än.
2.
Börja lugnt. Bli inte emotionella och hysteriska eller hon får inte vara öppen för att lyssna. Säg att du älskar henne väldigt mycket och att det oroar dig ibland att hon kan utveckla hälsoproblem. Berätta för henne specifikt, "Mamma, jag vill att du ska sluta röka. " Det låter självklart, men om du aldrig har pratat om det innan, kanske hon inte ens vet att du är bekymrad.
3.
Säg hälsoriskerna, men inte älta dem. Chansen är din mamma antagligen redan vet de flesta av de skador som hon gör för sig själv. Du behöver inte slå in den i henne. Istället fokuserar på de positiva förändringar som att sluta kommer att ge sitt liv. Hon kommer spara mycket pengar, bli av med den gnagande hosta och få mer kramar från dig eftersom hon kommer inte luktar rök. Hon kommer också ha mycket mer energi.
4.
Berätta för henne hur sluta röka skulle påverka dig. Tala om för din mamma att du är bekymrad över effekterna av passiv rökning och du inte vill bli sjuk. Du kommer också att vara mycket mer avslappnad och mindre oroliga för hennes hälsa.
5.
Försök att få henne entusiastiska över att sluta. Uppfinna något slags spel där hon får vissa belöningar för de framsteg hon gör. En av de saker hon förmodligen vill mest är mer tid med dig. Till exempel samtycker till att hjälpa städa ur garaget efter att hon gör det flera dagar utan en cigarett. Om hon gör det en vecka, ta henne till den nya museiutställningar hon vill se.
6.
Om din mamma inte är intresserad försöker sluta, be om att hon inte rök i huset eller bilen längre. Bli inte arg, men berätta för henne att röken stör dig och att det skulle vara till hjälp för dig om hon röker utanför. Studier visar att en begränsning av platser där en person kan röka gör henne mer benägna att sluta helt så småningom.

tips och varningar


 • Om din konversation misslyckas, ge inte upp. Varje månaderna har konversationen igen. Men inte tjata. Om du frågar hela tiden, kommer din mamma förmodligen bli irriterad och mindre mottaglig.


 • Previous:nothing Next:hur man har ett friskt barn vid 45 år

  Relaterade artiklar


 • simbassäng kemiska faror
 • hur man får större bröst naturligt
 • hur man kan minska luftburna allergen
 • Vad orsakar kronisk migrän?
 • Fördelarna med tea tree olja
 • hur man lär sig sex fakta om växtnäringsläckage till följd av bearbetning av livsmedel
 • hur man kan förebygga urinvägsinfektioner urin urinvägsinfektion är i småbarn
 • hur förstå grunderna för hypotyreos
 • personlig hälsoundersökningar
 • hur du tar bort ett sugmärke
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com