hur är en cellprov som utförs?

Inlagd av: Camilla Näslund uppdaterad: 2015-04-10

Du behöver:
rutat papper
. Termometer.

Allmän information

En cellprov är en vaginal examen som är central för en kvinnas hälsa. Det undersöker och testar livmoderhalsen för avvikelser i samband med humant papillomvirus (HPV), en av de vanligaste sexuellt överförbara infektioner i landet, och en som har kopplats till cancer i livmoderhalsen. Det är den mest effektiva metoden för att screena för precancerösa celler i livmoderhalsen. Planned Parenthood, en ledande reproduktiv hälsa organisation i U. S. rekommenderar att få en cellprov årligen fram till 30 års ålder, därefter var två till tre år efter 30.

Förberedelse inför testet

cellprov utförs på en läkarmottagning. Patienten får ett papper klänning eller filt för att täcka hennes nedre halvan. Hon lägger sig på en medicinsk bord, scoots framåt så hon är vid kanten av bordet med benen dinglande. Hon placerar sina fötter i metall stigbyglar, så hennes ben är något särade, vilket gör hennes underliv synliga för läkaren.

Visuella och preliminära testet

Sedan ska den läkare undersöka underlivet. Utövaren ska sitta så att hon kan observera i ögonhöjd, och palpera blygdläpparna, Mons och vaginal veck. Att hon kan också fråga hur patienten mår, om det har skett några förändringar sedan hennes senaste besök, och om hon känner någon smärta eller obehag. Utövaren kommer att vara klädd latexhandskar.

Inre testet

Efter att ha undersökt de yttre underlivet, den läkare som kommer att sätta in ett spekulum --- ett metallföremål --- in i slidan. Det ser lite ut som en anka faktura. Utövaren kommer då att öppna en speculum, vilket öppnar slidöppningen, så att hon kan se insidan av slidan: kanalen och livmoderhalsen. Hon kan använda ett ljus för att få en klarare bild av livmoderhalsen.

Provtagning Cervikal Tissue

Efter visuellt undersöka livmoderhalsen, kommer utövaren att ta en pinne, som ser ut som en lång tops, och kommer att ta provtagning av hals vävnad. Detta kommer att kännas som en liten nypa, och vissa kvinnor inte känner något obehag alls från förfarandet. Cellerna är sedan borstas på en glasplatta och skickas till ett labb, där det kommer att granskas i mikroskop för avvikelser.

Previous:nothing Next:garvning effekter spjälsida

Relaterade artiklar


 • hur man hittar information om Berkeley LASIK
 • när utgör bebisar tänder?
 • hur man svepa en baby med reflux
 • om hjärtsjukdomar och ärftlighet
 • hur man använder vitt brus med spädbarn
 • hur du får ditt barn att äta mer frukt och grönsaker
 • faktorer som påverkar fostrets utveckling
 • graviditeten stadier och utveckling
 • om tonåring akne mediciner
 • hur man får individuella sjukförsäkring planer
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com