Hur exakt är DNA-test?

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2015-05-16
DNA-test har blivit en av de viktigaste faktorerna i att lära om genetisk information och medhjälp i förebyggande och diagnos av sjukdomar. Det hjälper också vid fastställandet av faderskap som föräldrar till nyfödda barn och främmande familjemedlemmar

kriminaltekniska

kriminaltekniker använda DNA från hud, sperma, saliv, blod och hår för att avgöra genetisk likhet mellan ämnen samt för att lösa brott.

Origins

DNA upptäcktes först på 1800-talet av en schweizisk läkare. Den första DNA-test gjordes på 1980-talet, där forskare funnit att Anna Anderson inte var närstående till royalty, i motsats till hennes påståenden. Hennes DNA har inte testats förrän år efter hennes död.

Familjeband

Sedan 1980-talet har DNA-tester återförenat tusentals familjer i hela världen. Det är ofta också används för att diagnostisera sjukdomar och tillstånd. I början av 2000-talet, blev DNA-test kit som finns att använda hemma.

Målen

Den första kriminella som fångats med hjälp av DNA-analyser var en brittisk bagare vid namn Colin Pitchfork (1987). Samma år, åtalas i USA Tommy Lee Andrews, som var fångad med DNA-teknik via sperma som samlats in från en mördad våldtäktsoffer.

Brister

Några fall av DNA-tester har resulterat i falska fängelse. I slutet av 1990-talet var en brittisk man som hölls fången i sju timmar på en felaktig DNA-testresultat länka honom till ett inbrott han inte begått. Misskötsel i laboratorier vid provning av DNA kan resultera i felaktiga resultat.

Årtionden av Avslutande

Även om det finns några fall av felaktigheter i DNA-test, för att totalt sett har det visat sig vara ett effektivt och korrekt sätt peka ut bevis på brottsplatsen. Sedan 1980-talet har mer än 200 personer frikänts från brott som de var oskyldiga, inklusive några som har tjänat utökade straff på 20 år eller mer.

Previous:granatäpple lever rengörningen Next:Orsaken till värmevallningar

Relaterade artiklar


 • om första trimestern ultraljud
 • hur du kan få dig i arbete
 • hur man kan förbättra din syn
 • effekter av rökning på ett foster
 • hur hålla längre i sängen och gå ner i vikt samtidigt
 • Hur man känner igen de 5 tecknen på klimakteriet
 • Fördelarna med att vara singel
 • hur man förebygger hjärtsjukdomar och diabetes
 • hur man kan påskynda en period
 • hur att hålla sig frisk under influensa A (H1N1)-pandemin
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com