Hur det mänskliga cirkulationssystemet arbete?

Inlagd av: Magnus Ekblad uppdaterad: 2015-06-15

Inledning

Din cirkulationssystemet är ett av de viktigaste systemen i kroppen. Utan cirkulationssystemet din kropp inte skulle kunna få de näringsämnen den behöver. Det är också en viktig del av att bli av med alla gifter eller biprodukter som kroppen gör under dagen. Din kropp skulle inte ens kunna försvara sig mot virus och andra inkräktare som kunde skada dig utan cirkulationssystemet. Blodomloppet kan delas in i tre huvuddelar: hjärtat, cirkulationssystemet fartyg och blodet.

Heart

Hjärtat är den mest viktig del av cirkulationssystemet. Hjärtat är som den motor som håller allt igång. Ligger till vänster om mitten av bröstet, hjärtat är muskel som fungerar som en pump för att flytta blod i hela kroppen. Som hjärtan slår, till höger sida av hjärtat suger i blod som har spenderats av syre och behöver sändas till lungorna. Den vänstra sidan av hjärtat pumpar i den nyligen syresatt blod från lungorna och skickar den till resten av kroppen. Det skickar blodet med hjälp av en serie rör som kallas fartyg.

Fartyg

De två viktigaste fartyg i cirkulationsorganen är artärer och vener. Deras stöder också fartyg kallas kapillärer. När hjärtat slår, skickar det syrerikt blod från lungorna, genom hjärtat och in i kroppen genom artärerna. Dessa artärer finns över hela kroppen och bär syrerikt blod till alla muskler och vävnader som behöver det. Artärerna har särskilda väggar som kan svara på hormoner och andra kemikalier som släpps ut i kroppen. Detta gör att väggarna för att utvidga sig och krympa, kontrollera tryck och flöde i blodet när det passerar genom systemet.

Kapillärer

förgreningar från dessa stora artärerna är mindre blodkärl som kallas kapillärer. Kapillärerna leverera syrerikt blod från artärerna till själva vävnaderna själva. Detta gör att syre och andra näringsämnen direkt tillgång för att hålla kroppen frisk.

Veins

När syre och näringsämnen har tagits bort från blodet genom vävnaderna, blodet skickas tillbaka till ett annat stort fartyg som kallas vener. Venerna springa tillbaka mot hjärtat skickar tillbringade blodet tillbaka till hjärtat. Hjärtat slår sedan skicka blodet tillbaka till lungorna att återanvända välförsedda med syre.

Blood

Det ämne som flyter genom cirkulationssystemet heter blod. Blod är som om bilen av din kropp. Det är möjligt att transportera alla typer av organ kemikalier, näringsämnen, avfall och celler i hela kroppen. I blodet finns två typer av blodkroppar, röda och vita. De röda blodkropparna är ansvariga för hemoglobinvärden som tar på syre och bär den till kroppens vävnader. De vita blodkroppar är mer ansvarig för att hålla kroppen frisk genom att hjälpa att slåss av infektioner.

Previous:granatäpple lever rengörningen Next:STREP hals symtom hos småbarn

Relaterade artiklar


 • hur man identifierar receptbelagda piller
 • Så för att lindra menstruationskramper
 • hur en bröstpump fungerar
 • Vilka är de tecken på löss?
 • orsaker till oregelbunden menstruation
 • hur du gör din bebis frisk med borstning
 • funktioner i immunförsvaret
 • hur man tränar ögon "själv massage
 • hur du berättar din mamma att sluta röka
 • hur man ska förstå vin allergier
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com