Hur hjälper hudfärg förhindra hudcancer?

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2015-06-29

roll Melanocyter i hudfärg

Melanocyter är pigment-celler ligger i epidermal lagret av huden. Dessa celler finns också i ögonen, håret och tarmar. Melanocyte cellerna är ansvariga för hudens färg och i vilken grad den reagerar på solen. Alla har ungefär samma antal melanocyter. Hudfärg bestäms av hur mycket pigment som kallas melanin, att dessa celler producerar.

Människor med mörkare hudtoner har melanocyter som producerar en ökad mängd av melanin, medan de med ljusare hudtoner producera mindre melanin. Melaninproduktionen och hudfärg påverkas av genetik, även om vissa sjukdomar kan påverka aktiviteten av melanocyter i huden.

Koppling mellan melanin och Hudcancer

Kronisk hudexponering kan leda till hudcancer. Detta gäller även om du inte bränner, enligt American Academy of Family Physicians. När huden utsätts för ultraviolett strålning från solen, melanocyterna i huden öka produktionen av pigmentet melanin. Ökad melaninproduktionen är vad som orsakar missfärgning av huden som kallas en solbränna.

medan alla de tre primära typer av hudcancer har samband med solen, den farligaste typen, malignt melanom, är direkt kopplat till melanin. Enligt American Cancer Society, utvecklar melanom hos pigmenterade vävnader i kroppen, främst i mol eller i ögonen. Mörkare hud har en större naturliga skydd mot UV-strålning från solen, vilket resulterar i mindre cellskador och en minskad risk att utveckla melanom och andra typer av hudcancer.

Minskad Hudcancer erbjudandet i mörkhyade personer

Enligt Centers for Disease Control and Prevention, hudfärg är ansvarig för den etniska skillnader i observerade frekvensen hudcancer. Även mörkhyade människor utveckla hudcancer på solexponerade områden, de satser av hudcancer är betydligt lägre än för lättare flådda människor.

Incidensen av melanom är 20 gånger högre i vita än i svarta, latinamerikaner med fallande någonstans mittemellan. Nivåerna på skivepitelcancer och basalcellscancer är så mycket som 80 gånger högre i vita än svarta. De med minsta pigmentering, såsom de med mycket ljus hy, och blont eller rött hår, löper störst risk för alla typer av hudcancer. Hudfärg hjälper till att förhindra hudcancer som är naturligt att skydda hudceller från skador orsakade av solens UV (ultraviolett) strålning.

Previous:granatäpple lever rengörningen Next:Vad är DNA testa för?

Relaterade artiklar


 • hur man kan bota stinkande illaluktande fötter naturligt
 • om den gravida kroppen
 • Vilka är de cykler av sömn?
 • hur man skall höja en gång tystade röst
 • doxycyklin hydroklorid biverkningar
 • Hur man väljer en fullmakt för hälso-och sjukvård
 • Hur man förbereder sig och förhindra svininfluensa
 • aloe vera juice förmåner
 • fostrets utveckling från vecka 1-8
 • hur man får gratis eller billig p-piller
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com