hur man läser en datortomografi av bihålorna

Inlagd av: Stefan Svensson uppdaterad: 2015-06-17
Enligt eMedicine, Datortomografi av bihålorna är det bästa bästa undersökningen för att utvärdera bihålorna av en patient med problem med bihålorna och är en viktig del i kirurgi planering. Datortomografi är till stor hjälp vid diagnostisering av sinuit och andra problem, såsom inflammation, tumörer, deformationer, cystor, polyper och infektioner, som CT gör skanningen det mest effektiva verktyget för diagnostik och behandling av problem i bihålorna

Du behöver. :
Lysrörsbelysning.
Linjal.


1.
Fäst filmen över lysrör så att du har en bättre bild av filmen. Det är bäst att ha ett mörkt rum med endast ett lysrör på.
2.
Kontrollera namn och datum på filmen. Detta sätt kommer du att se till att du läser film för rätt patient.
3.
Kontrollera inriktningen av filmen. Det kommer att bli L och R bokstäver så att du vet vilken sida av filmen motsvarar vänster eller höger sida av patientens huvud. CT-scanning är vanligen läsas med rätt sida av patienterna huvudet till vänster och vänster till höger.
4.
Se till att du kan identifiera de olika strukturerna i patientens huvud. Det kan vara nödvändigt att titta på fler än en bild för att göra detta.
5.
Läs filmen med hjälp av systematiska sätt. Du kommer att se luft, fett, vatten och ben. Vita områden i filmen är benstrukturer, luften är svart och mjuk vävnad. Fluid och muskler visas i olika nyanser av grått.
6.
Titta noga och långsamt på alla de olika strukturer för att avgöra hur de presterar med tanke på patientens hälsotillstånd. Analysera storlek, avstånd, djup, bredd, relation, närvaro eller frånvaro av funktioner och kroppens position strukturer.
7.
Ställa en diagnos baserat på dina resultat. Till exempel, om det finns en grånande förtjockning vid gränsen i bihålorna av mer än 3 mm, har patienten allvarliga bihåleinflammation. Om ostiomeatal enheten minskat, har patienten problem med dränering. Om membranet ser avvikit har patienten hindret problem. Om ostium är blockerad, är att patienten i en hel del smärta. Om luktsinnet fossa är för djup, det finns en god chans att patienten kommer att lida frakturer eller perforeringar med sinus kirurgi.
8.
Titta på eventuella skillnader mellan vänster och höger sida av ansiktet. Problem på båda sidor pekar på bihåleinflammation, medan problemen i bara den ena sidan föreslå en tumör.

Tips och varningar


 • En datortomografi med koronala syfte är bättre att utvärdera hela strukturen i bihålorna, medan en axiell avsnitt syfte är bättre att diagnostisera problem med den främre bihålor.


 • Previous:granatäpple lever rengörningen Next:hur rökning påverkar kroppen

  Relaterade artiklar


 • hur man skär ner på koffein
 • kan blodprov upptäcka nikotin?
 • vad som orsakar lila bristningar?
 • hur du håller dina ögon friska bära smink korrekt
 • vad som väntar i en koloskopiundersökning
 • hur man gör Kegel övningarna korrekt och säkert
 • psykologiska symptom på klimakteriet
 • hur att hålla sig frisk under sommaren
 • hur man sparar pengar på glasögon
 • Hur man vet om ett barn utvecklas normalt
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com