vad är en onormal cellprov?

Inlagd av: Charlotte Wannberg uppdaterad: 2015-07-06
Varje kvinna 18 år och äldre ska ha en årlig cellprov om hon är sexuellt aktiva. Ett cellprov är en screening stöd för att testa för cancer eller missbildningar. När cellprov är klar kommer du få resultat (normal eller onormal) på kort tid. Om resultaten var normala, har läkaren inte att se några avvikelser i livmoderhalsen celler. Om resultaten onormala, betyder det att läkaren hittat något som inte var normalt, men detta betyder inte alltid att du har cancer

Onormal cellprov

Där kan finnas många orsaker till ett avvikande cellprov och den skyldige är ofta en infektion eller inflammation. Andra skäl kan vara en svampinfektion, dagens sexuell aktivitet, herpes, vaginal produkter eller till och Trichomonas, en infektion i slidan. En majoritet av tiden, är en onormal cellprov som orsakas av HPV, av humant papillomvirus, även känd som genitala vårtor. Cancer är ibland resonemanget bakom en onormal cellprov men inte alltid.

Klassificeringar en Pap smear

Klass 1 är en normal cellprov och ingen behandling behövs. Klass 2 är atypiska, vilket innebär att den kan orsakas av infektion eller inflammation i vilket du kanske behöver ha en annan cellprov eller en kolposkopi. Klass 3 anses som låg kvalitet, förstadium till cancer eller dysplasi där du måste få en kolposkopi och ta reda på vidare behandling. Klass 4 är hög kvalitet dysplasi och en kolposkopi rekommenderas och ibland en kon biopsi är också rekommenderas. Klass 5 innebär cancer och du kommer att ha en kolposkopi att kunna avgöra hur svår cancer är att veta vilka ytterligare behandling krävs.

kolposkopi

kolposkopi är ett verktyg som hjälper att hitta avvikelser i cellprov. Man undersöker livmoderhalsen och lyckligtvis är normalt smärtfri och ganska enkel, en varaktighet av högst 15 minuter typiskt. Du kommer att genomgå liknande förfaranden som med en cellprov utom läkare kommer att tillämpa en aktuell stöd till livmoderhalsen så att ljuset inte kommer att passera. Din läkare kommer då att titta på livmoderhalsen med fokus på något område som ljuset inte gå igenom.

Onormala cellprov under graviditeten

Det är ännu vanligt att ha en onormal cellprov när du är gravid. Kolposkopi kan fortfarande användas under graviditet men alla förfaranden som gäller behandling kommer att läggas på is tills du har haft barnet. Ditt barn är inte skada om du faktiskt har ett onormalt cellprov och de flesta gånger när barnet är fött kommer det att tvätta bort något av livmoderhalscancer celler som onormala.

Normal cellprov

Det finns saker som du kan göra för att hjälpa att du har korrekta och normala resultat cellprov. Inte ha samlag minst en dag innan din cellprov. Använd inga krämer på slidan eller mediciner och inte douche minst tre dagar innan ditt cellprov. Försök att sätta din utnämning cellprov så att den faller två veckor efter din första dagen av din senaste menstruation.

Previous:granatäpple lever rengörningen Next:Hur stödstrumpor arbete?

Relaterade artiklar


 • hur man dödar bakterier med grapefrukt utsäde koncentrat
 • hur man använder olja jättenattljus att börja arbetskraft
 • Hur man naturligtvis bota akne
 • hur man hanterar med utmattningssyndrom
 • hur man får barn att ta medicin
 • hur man rengör kräkas från en madrass
 • vad som väntar i en koloskopiundersökning
 • hur man ska behandla symtom mage virus
 • hur man kan förbättra inomhusluften i ditt hem
 • hur man kan slå sömnlöshet och sova - del 1
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com