navelsträngsblod bank

Inlagd av: Ulf Friberg uppdaterad: 2014-05-08
Även navelsträngsblod är ofta kasseras som medicinskt avfall efter födseln av ett barn, kan föräldrar välja nu till bank sin bebis navelsträngsblod, eller spara det genom ett specialiserat infrysningsprocess, för senare användning. Eftersom navelsträngsblod bank är fortfarande kontroversiell, är det ofta en förvirrande fråga för föräldrarna, och kräver noggrant övervägande

Betydelse

Navelsträngsblod innehåller stamceller. I vissa fall kan läkarna använda Stamcellstransplantation från navelsträngsblod i stället för benmärgstransplantation för att behandla svår anemi eller cancer som leukemi. Det första transplantationen observerades 1988, när en bebis navelsträngsblod användes för att behandla ett äldre syskon med en blodsjukdom. I framtiden kan läkare också kunna använda stamceller från navelsträngsblod för att behandla andra sjukdomar. Av denna anledning får nyblivna föräldrar vill överväga bank sin bebis navelsträngsblod.

Typer

Navelsträngsblod kan lagras genom offentliga eller privata banker navelsträngsblod. Med privata banker betalar familjen bank sladden blod för första insamling och lagring av navelsträngsblod, samt en årlig förvaringsavgift. Navelsträngsblod är sedan endast tillgänglig för familjen om de någonsin behöver det. Med offentliga banker, donerar en familj sin bebis navelsträngsblod skall bankas och användas för alla som behöver det. Offentliga navelsträngsblod bank, som inte finns tillgängligt i alla områden, generellt är oförhindrade att givaren familjen, men vissa sjukhus får ta ut ett samling avgift.

Missuppfattningar

nyblivna föräldrar kan se en mängd olika annonser för privata navelsträngsblod banker i tidskrifter, på webbplatser eller ens i sin läkarmottagning. Många av dessa företag marknadsför bank navelsträngsblod som en form av försäkring för barnet, om han utvecklar senare leukemi eller andra sjukdomstillstånd. Men blod tas från navelsträngen ofta redan har samma sjukdom barnet senare utvecklar, och kan därför inte användas för transplantationer. Eftersom navelsträngen innehåller en begränsad mängd blod, många navelsträngsblod enheter är också för små för att användas i större barn eller vuxna.

Överväganden

Föräldrar som är intresserade av bank sin bebis navelsträngsblod bör först överväga om de skulle föredra att lagra det i en privat bank eller donera den till en publik. Detta kan bero på hur sannolikt är det att familjen är att behovet av navelsträngsblod för eget bruk, att de vill hjälpa andra som behöver en donator navelsträngsblod, tillgången på navelsträngsblod banker i deras område, och de berörda kostnaderna. De flesta privata bankerna tar ut ungefär $ 2000 för att samla och lagra navelsträngsblod, och en årlig förvaringsavgift på $ 100 till $ 200.

Expert Insight

American Academy of Pediatrics (AAP) uppmuntrar familjer att donera navelsträngsblod till offentliga banker där sådana finns, och endast rekommenderar private banking när en av barnets syskon har en sjukdom som kan behandlas med blod från navelsträngen. Både American College of obstetriker och gynekologer (ACOG) och American Society for Blood and Marrow Transplantation har liknande rekommendationer för föräldrar. Eftersom navelsträngsblod skall tas så snart moderkakan levereras, föräldrar mycket i allmänhet gör sina beslut om navelsträngsblod bank innan barnet är fött.

Previous:klamydia och ryggsmärta Next:gör relaxer håret falla ut?

Relaterade artiklar


 • hur man kan stoppa angina rättsmedel smärta hemma
 • klamydia och ryggsmärta
 • hur lätt snitt smärta efter ett kejsarsnitt
 • hur man tar svullnad och smärta ur ett bi eller getingstick
 • hur man hanterar svanskotan smärta (svanskotan smärta) under graviditeten
 • Hur identifiera orsaken till smärta i brösten
 • Hur vet man att smärta i urinblåsan är allvarlig
 • hur att lindra smärta i brösten med huskurer
 • Så för att lindra smärta från Cankerskav
 • hur man kan minska förlossningssmärta med andningsteknik
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com