Vad är definitionen av pulmonell andning?

Inlagd av: P-O Lennartsson uppdaterad: 2014-06-30
Pulmonell andning är i grunden en övergripande term för hur kroppen tar i, processer och utnyttjar syre. Ordet pulmonell hänvisar till lungorna och ordet andning hänvisar till att andas ut. Syre är livsviktigt. Om din hjärna är syrebrist i mer än fem minuter, dör du. Hjärtinfarkter inträffar när ditt hjärta musklerna saknar syre. Din kropp innehåller ett mycket komplicerat men väl samordnat system att se dina celler får syre de behöver för överlevnad

Funktion

Air går in i kroppen genom att andas in genom näsan eller munnen. Det färdas sedan genom svalget och fortsätter genom luftstrupen eller luftstrupen. Luftstrupen delar sig i två rör som kallas luftrören genom vilken inandningsluften in i lungorna. Inuti lungorna luftrören filial i ännu mindre gångar som kallas bronkioler. I slutet av varje bronchiole är små säckar som kallas alveoler. Den inandade luften passerar genom väggarna i alveolerna och in i blodet. Luften kommer in i blodet genom små blodkärl som kallas kapillärer inuti väggarna i alveolerna. Lungartären bär blod reser till lungorna och alveolerna. När når alveolerna blodet plockar upp den inandade och samtidigt frigör koldioxid som måste utvisas. Den pulmonella vener bär sedan bort blodet. Den koldioxid som reser sedan tillbaka genom lungorna och luftvägar och är utvisas genom kroppen.

Betydelse

Vi behöver musklerna i lungorna och andningssystemet att hjälpa oss andas. Detta inkluderar hjärtmuskeln att hjälpa pumpa blodet som bär syre och koldioxid. Diafragman fungerar med andra muskler i revbenen och buken för att ändra plats och lufttryck inuti kroppen. När du andas in, drar diafragman, som ligger mellan lungor och buk, avtal och ner. Detta skapar de nödvändiga utrymmet så att lungorna kan helt expandera för att ta i inandningsluften. När du andas ut, diafragman slappnar av och rör sig uppåt pressa bröstkorgen, kollapsade lungor och trycka luften uppåt och utåt.

Funktioner

Pulmonell andning inte bara handlar om inandning och utandning men allt detta luft behöver behandlas också. Dina lungor måste skyddas från den kalla luften du andas samt partiklar i luften som kan orsaka skada. Den luft som inhaleras genom näsan värms och filtreras inne i näshålan. Små hår och slem fälla damm, bakterier och andra partiklar är skadliga för kroppen. Luft som inhaleras genom munnen är tuffare att bearbeta som munnen inte innehåller samma filtreringsanordningar som näshålan. Air filtreras inte genom näsan måste filtreras i luftrören. Dessa rör har också slem och små hår. Alla föroreningar som fångas här kommer att föras tillbaka upp till munnen och näsan vara hostade eller nös ut. Luftrören och alveolerna är också klädda med vita blodkroppar som hjälper fånga och förstör alla bakterier.

Fördelar

Syre behövs för att upprätthålla liv. Dina muskler behöver det för att avtalet så du kan flytta. Den mat du smälta kräver det under cellandning för att brytas ned till adenosintrifosfat och används för energi. Utan den nödvändiga mängden energi din kropp kommer trötthet och att kunna fortsätta med verksamheten. Vår hjärna behöver också en jämn tillförsel av syre. När vår hjärna är berövas syre vi inte är så alert, det kan vara en minskning i dom och svårigheter att samordna rörelser. I mer allvarliga fall kan orsaka kramper och koma. Hjärnceller börjar dö om de berövas syre efter fem minuter. När hjärtmuskeln inte får det syre den behöver cellerna börjar dö och en hjärtattack kan inträffa. Därför är det viktigt att hålla lungorna och andningssystemet starka och friska.

Överväganden

Det bästa sättet att hålla våra lungor och hjärta frisk är genom regelbunden aerob träning. När vi tränar gör vi våra lungor, hjärta och alla muskler är inblandade i andningen och blodet pumpas arbeta hårdare och snabbare. Liksom alla muskler i vår kropp, när vi utmana dem på lämpligt sätt vi gör dem mer effektiva på sina jobb. När vi lyfter vikter vi gör våra stora muskler starkare och bättre kunna utföra vardagliga aktiviteter. Samma sak gäller med våra hjärta och andningsmuskulaturen. Rätt nivå på motion gör dem mer kan leverera syre och blod till hela vårt system.
Dessutom kan det regelbunden träning av djup-andningsövningar även bidra till att förbättra och stärka våra lungor och hjärta. Djupandning tvingar oss att till fullo utnyttja vår andning systemet. När du är klar långsamt och med fokus kan också hjälpa oss att lugna våra kroppar och sinnen.

Previous:klamydia och ryggsmärta Next:hur man ska behandla ditt barns öroninfektion utan antibiotika

Relaterade artiklar


 • tecken och symtom på en svampinfektion
 • hur man förhindrar självmord när det händer live på nätet
 • hur man kan förstå siffrorna på min monokel recept
 • vad män bör veta om klimakteriet
 • hur man gör stingling nässlor teblad
 • vad tester kan göras för att se blockerade äggledare?
 • hur man kan minska svullnader under ögonen
 • när får brösten slutar växa?
 • hur man kommer ihåg när du får ett minne block
 • hur påverkar missbruk tonåring beteende?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com