hur är navelsträngsblod transplanteras?

Inlagd av: P-O Lennartsson uppdaterad: 2014-06-24

Vad är navelsträngsblod?

navelsträngsblod är blodet som finns i navelsträng och moderkaka efter födseln av ett barn. Detta blod kan användas för att behandla livshotande tillstånd som leukemi, eftersom den är fylld av stamceller som så småningom kan bli blodkroppar. Navelsträngsblod samlas efter det att barnet är levererad och navelsträngen är fastspänt. Detta orsakar inget obehag att barnet eller mamman. Blodet kan doneras till en offentlig navelsträngsblod bank eller lagras för familjen att använda vid behov vid en tidpunkt i framtiden. Inte alla sjukhus har möjlighet att samla in och lagra navelsträngsblod, så se till att du väljer ett som går om detta är viktig för dig.

Hur Transplants Arbete

Patienter som besväras av blodsjukdomar eller leukemi kan behandlas med en navelsträngsblod transplantation. På grund av begränsad mängd blodbildande celler i en enhet med navelsträngsblod är det mest använda att behandla barn lida av någon av dessa sjukdomar. Innan transplantationen är vissa patienter som fick kemoterapi och strålbehandling för att förbereda kroppen för transplantation genom att förstöra de sjuka cellerna i kroppen. Sedan, när terapin är över, är navelsträngsblod infunderas genom en Hickman kateter, en central linje som är insatt i en ven i bröstet. Cellerna in i ben och ersätta den sjuka benmärgen. När de växer tillräckligt, de nya cellerna skulle börja göra nya blodceller. Det tar upp till 30 dagar för cellerna att börja göra nya blodkärl bildas, en process som kallas engraftment.

Fördelar med navelsträngsblod transplantation

I jämförelse med andra källor till stamceller, bär navelsträngsblod transplantation många fördelar. Eftersom cellerna är omogna, är behovet av en perfekt vävnad matchning mellan givare blod och patienten elimineras. Dessutom har blodprov mindre risk för förorening, som den kommer från gravida mödrar, som tenderar att vara vid lägre risk för blod-virus och sjukdomar. De omogna celler plats också mottagaren på en lägre risk för graft versus host disease, en folksjukdom som påverkar transplanterade patienter, vilket ofta leder till döden. Slutligen är navelsträngsblod behövs inte efter födseln, så om tillräckligt många kvinnor väljer att banken sitt navelsträngsblod, kan det vara lätt tillgänglig för transplantation, vilket står i kontrast till behovet av en mänsklig donator som är villig att genomgå förfarandet när de söker ben benmärg transplantationer. Forskningen är för närvarande pågår om att undersöka möjligheterna att använda transplantation navelsträngsblod mer effektivt med vuxna.

Previous:klamydia och ryggsmärta Next:tekniker för att bli gravid flickor

Relaterade artiklar


 • vad män bör veta om klimakteriet
 • Hur ofta ska du tvätta händerna?
 • hur du får din röst tillbaka och behandla laryngit
 • Hur utvecklas en abscess?
 • hur veta om du kommer att kvalificera sig för sjukförsäkring i Virginia
 • hur man kontrollerar smärta i brösten genom kosten
 • statistik över tonårsgraviditeter
 • Hur vet man att smärta i urinblåsan är allvarlig
 • hur man kan förebygga infektion huvudlöss
 • vad är glukos?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com