om sulfiter

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2014-06-22
Sulfiter är naturligt förekommande ämnen som har använts i århundraden-så långt tillbaka som romarna och grekerna. Sulfiter har tre olika funktioner i modern bearbetning av livsmedel: förebyggande av mögel, att stoppa tillväxten av bakterier och sulfider används även som konserveringsmedel

Typer

propylenoxid används i bearbetning spannmål för att förhindra mögel tillväxt, identifierar ännu vetenskaplig forskning detta som ett potentiellt cancerframkallande. Natrium sulfite används i köttprodukter för att stoppa tillväxten av bakterier och kalcium sulfite används som konserveringsmedel i vin, juice och konserverade grönsaker. Den amerikanska Food and Drug Administration har förbjudit sulfiter på någon frukt eller grönsak som ofta äts råa.

Effekter

sulfiter faktiskt antioxidanter, och 98% av den amerikanska befolkningen inte upplever någon reaktion på sulfiter. Det humana enzymet sulfit oxidas bryter ner sulfit i kroppen, så en brist på detta enzym kan sulfiter att orsaka en reaktion. Sulfiter förtäras av människor inte ackumuleras och snabbt utsöndras från kroppen. The Food and Drug Administration specialister är ännu inte säkert hur kroppen reagerar på sulfit, även med närvaro av enzymet. Reaktioner på sulfiter allt från nästäppa, rinnande näsa, nysningar och pipande andning till utslag, nässelfeber och diarré.

Varning

Samma sulfiter som orsakar en känslighet reaktion utgör en extra allvarlig risk för en person allergisk mot sulfiter. Svår hals svullnad och svåra svullen tunga kan hindra luftvägarna och påverka andningen. Racing hjärta, kramper och chock kan också utvecklas från intag av sulfiter av en allergisk person, ibland på bara några minuter. Till exempel är väte bisulfit ibland används av shrimpers till sjöss för att kontrollera melanos, som är bildandet av svarta fläckar på räkor. Användningen av sulfite är inte noterat på ingredienser eller märkningen. Detta sulfit är oftast orsaken till en svår reaktion på att äta räkor, snarare än räkor själv. Om sulfite tillsatser används i vinframställning processen, måste detta anges på etiketten. Sulfiter förekommer naturligt i druvor och finns i alla viner på någon nivå, och kan orsaka samma allvarliga reaktioner.

Identifiering

sulfite känsligheten kan börja när som helst i livet, och forskarna vet inte mekaniken i känslighet eller vilka utlösande faktorer som känslighet. Viss forskning har gått mot att identifiera svaveldioxid eftersom den skyldige. Biverkningar av läkemedel enligt lag måste rapporteras till FDA, men något sådant krav finns för sulfiter. Rapporteringen är helt frivilligt.

Överväganden

sulfiter har en plats i en modern livsstil, men lita på enbart den etikett om en produkt innehåller sulfiter inte alltid är tillförlitlig på grund av inkonsekvens. En person kan hemprov för känslighet eller allergi genom att konsumera sulfiter i mycket små mängder, gradvis öka intaget medan övervakning av resultaten.

Previous:klamydia och ryggsmärta Next:vad är glukos?

Relaterade artiklar


 • Hur vet man att smärta i urinblåsan är allvarlig
 • vad är det bästa sättet att ta bort oönskat hår?
 • hur man kan hjälpa med spädbarn gas
 • om Alzheimers sjukdom och död i familjen
 • äldreomsorg lösningar
 • Hur utvecklas en abscess?
 • hur är kistor gjorda?
 • gör relaxer håret falla ut?
 • hur man får det bästa av din läkare
 • statistik över tonårsgraviditeter
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com