vad är glukos?

Inlagd av: Camilla Näslund uppdaterad: 2014-06-21
Kolhydrater, socker, stärkelse och cellulosa ger energikällor för cellerna. Medan cellulosa är principen strukturella delen av växternas cellväggar, socker, t. ex. glukos är nödvändiga för underhållet av homeostatisk villkor i blodet hos både människor och djur

Funktioner

glukos, en monosackarid, består av 6 kolatomer, 12 atomer väte och 6 atomer syre. Det är den främsta energikällan för växt-och djurliv, inklusive människor. Monosackarider allmänhet kolhydrater består på tre till sju kolatomer.

Inom den kemiska strukturen hos en monosackarid är en hydroxylgrupp (OH) bundna till var och en av kolatomer, utom en. Den överblivna kolet dubbel-bunden med en syreatom, som är en karbonylgrupp (CHO). Placeringen av karbonylgruppen avgör om kolhydrater är en aldehyd eller keton.

Betydelse

Det stora antalet hydroxylgrupper med karbonylgruppen ger monosackarid molekylen hydrofila egenskaper. Hydrofila egenskaper innebär det interagerar lätt med vatten.

Celler snabbt oxiderar glukos i en process som kallas cellandningen. Den restprodukt av denna process är koldioxid. Den energi som finns i en molekyl av glukos dras ut och sedan används av cellen för att driva sin primära arbete med underhåll, reproduktion och reparation.

Funktion

De rikliga monosackarid på planeten börjar glukosproduktion inuti blad av växter genom fotosyntes. Vid förekomst av solljus, gröna växter absorberar solenergi och omvandlar den till kemisk energi. Detta kemisk energi, i form av ATP och NADPH, kan sedan användas att producera druvsocker.

ATP är en förkortning för adenosinetriphosphate, och det är principen energi molekyl som används för att driva processer i cellen, som tillverkning av glukos i växter, och i cellandningen processer hos djur och människor. Nicotineamide adenosin dinukleotidfosfat (NADPH), en elektronacceptor, ger direkt energi att framföra vissa biverkningar, inklusive fotosyntesen.

Överväganden

Med kolhydrater betyder "vatten kol" och speglar förhållandet 2:1 av vätgas som syre, vilket är lika med vatten (H20). De som innehar en enhet av socker, såsom glukos, är kallade monosackarider, är de som håller två kallas disackarider och tre kallas polysackarider, som är komplexa kolhydrater (stärkelse).

Fördelar

druvsocker, en form av glukos, som används som en intravenös lösning ges till personer som skadats eller är sjuka. Glukos omvandlas relativt snabbt i vattenlösning och kan injiceras direkt i blodet och ger en snabb energikälla för kroppens vävnader som behöver repareras och näring. Celler kan också använda monosackarider att göra andra organiska molekyler.

Previous:klamydia och ryggsmärta Next:statistik över tonårsgraviditeter

Relaterade artiklar


 • hur man uppmuntrar bra beteende hos barn
 • hur bli gravid
 • vad är det bästa sättet att ta bort oönskat hår?
 • hur man kan minska förlossningssmärta med andningsteknik
 • hur man hanterar ischiassmärta under graviditeten
 • hur man smyga in aktiviteter hjärnan bygga hela dagen
 • hur man gör stingling nässlor teblad
 • om Alzheimers sjukdom och död i familjen
 • om lagrad energi i kroppen
 • Hur utvecklas en abscess?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com