vad är röntgen för?

Inlagd av: Jonathan Nyberg uppdaterad: 2014-06-01
Radiologi sysselsätter användningen av medicinsk bildbehandling att diagnostisera och behandla nästan alla typer av sjukdomar och skador som finns. Det är en viktig del av hälso-och sjukvård i att det förbättrar hastigheten och noggrannheten i sjukvård. Det är också avgörande för att minska medicinska misstag, patientens återhämtning och patient som lider

Typer

radiologi används på fyra olika sätt. Det används för att diagnostisera sjukdomar och sjukdomar, interventionistiska medicin, terapeutisk medicin, och nuklearmedicin. Röntgendiagnostik använder medicinsk utrustning för att avgöra om en sjukdom, sjukdom eller skada föreligger. Interventionistisk radiologi innebär att man använder medicinsk bildutrustning att vägleda läkarna när de utför vissa typer av medicinska ingrepp. Strålbehandling är som används för att behandla vissa sjukdomar och sjukdomar genom att rikta vissa celler såsom cancerceller, att utsättas för och dödas av strålningen. Nuklearmedicin administrera läkemedel som är radioaktivt i kroppen. Detta bidrar till att ge läkare en klar bild om funktionen hos vissa organ och system i kroppen.

Historia

Historien om röntgen började år 1785 med experiment av William Morgan. Under 1850-talet gjordes ytterligare försök genomförs med hjälp av katod strålar. Det var dock inte förrän 1895 som Wilhelm Conrad röntgen upptäckt och namngett den x-ray. Han anses vara far till röntgen och senare fick Nobelpriset i fysik 1901. Resultaten av Roentgen s studier kopieras av andra som gjorde sin upptäckt mer trovärdig och populär. Som leder till Journal of American Medical Association publicera en artikel om medicinsk användning av radiologi 1896. Men i startgroparna röntgen var mycket osäker eftersom det inte fanns tillräckliga säkerhetsåtgärder vidtas för att minska exponeringen för strålning. Flera utövare dött av att ha för mycket exponering för röntgenstrålar.

Fördelar

Fördelen med röntgen är att den tillåter läkare att se inuti en patient i minimalinvasiv sätt. Detta innebär att färre människor måste genomlida smärtan och återvinning av huggs öppna och sydde ihop. Patienterna kan ha nytta av snabbare återhämtning gånger i de fall där kirurgi är nödvändigt med hjälp av guidade ingrepp radiologi. Medicinsk bildbehandling gör det också möjligt för läkaren att påskynda processen för att diagnostisera och behandla sjukdomar som tidigare antingen gick obemärkt eller odiagnostiserade under längre perioder. Radiologi gör inte bara vård till hända snabbare, men också mer exakt genom att ge mycket detaljerade och bilder i 3D och från flera synvinklar.

Betydelse

radiologiska tekniken är viktig eftersom den används vid diagnos och behandling av sjukdomar i kroppens alla system. Med hjälp av denna teknik kan läkarna att se insidan av insidan av människokroppen på ett sätt som inte varit möjligt innan uppfinningen av radiologisk bildutrustning. Läkare kan inte bara använda röntgen se stillbilder, men de kan visa organ som arbetar i realtid. Radiologi används för att behandla och diagnostisera de två dödsorsakerna i USA i dag som hjärtsjukdomar och cancer. Det är också för att ta hand om barn som är kvar i livmodern. Utan användning av radiologi, skulle akutvård också äventyras eftersom skillnaden mellan liv och död i plötslig sjukdom och skador ofta uppgår till minuter eller sekunder.

Funktion

Röntgenbilder eller röntgenbilder som används för att visa ben och mjuka kroppsvävnader. Röntgen arbete genom att sätta ut elektromagnetiska strålar på en del av kroppen. Strålarna går genom luften och fett men inte gå igenom mer täta kroppsdelar som ben och tumörer. Detta gör att x-ray film bakom den kroppsdel som blivit utsatta beroende på vilka delar som drabbades av röntgenbilder. Denna typ av radiologisk test vanligtvis för att diagnostisera komplikationer av hjärta, lungor och skelett.
Genomlysning är en typ av radiologi som används för att visa kroppsdelar på en tv-skärm i realtid genom att svälja eller injicera en vätska som är radioaktiv. Denna typ av test används för att utvärdera funktionen i tarmarna, hjärtat, blodkärl och urinvägar. Detta radioaktiv vätska kan också användas för att göra onormala mängder av vävnad visa upp lättare.
CT-scanning, kort för datortomografi, anställa röntgenbilder för att göra 3D-bilder av kroppen. Denna typ av radiologisk testet används i nödsituationer där tiden är kritisk. Några exempel blodpropp, bristning i appendix och inre blödningar. Datortomografi är åberopas för att ge snabb och korrekt diagnoser.
Ultraljud är en typ av röntgen som använder ljudvågor för att göra en bild av mjukdelar i kroppen. Detta är den bästa metoden för att titta på ofödda barn eftersom det inte använda farliga röntgenstrålning som kan vara skadliga för fostret. Ultraljud används för många saker, inklusive att bestämma könet på barnet och upptäckt några utvecklingsmässiga avvikelser.
MRI, eller magnetisk resonanstomografi, använder magnetfält för att manipulera radiosignaler för att skapa en bild av kroppens inre strukturer. MRT är att föredra radiologisk avbildning att se kroppen på olika plan (från topp till botten eller från framsidan till baksidan, etc. ). MRT ger de bästa bilderna av mjuka vävnader och ofta används för att diagnostisera avvikelser i muskler, ben och nervsystemet.
Nukleärmedicin använder radioaktiva vätskor injiceras i kroppen att se någon sjukdom eller sjukdom i samband med funktionen hos organ och system kropp. Nukleärmedicin används för att bestämma stadier av cancer, hjärtfunktion och blodflöde. Den kan också användas för att skanna ben.

Previous:klamydia och ryggsmärta Next:hur man kan spara pengar på din receptbelagda läkemedel kostnader

Relaterade artiklar


 • hur man kan vara mer hälsosam
 • Hur identifiera orsaken till smärta i brösten
 • hur du gör din egen mineralsmink
 • hur man gör hemmagjord mascara
 • hur du håller din julgran från att göra dig sjuk
 • om rapning en baby
 • hur att lindra smärta i brösten med huskurer
 • Är det säkert att måla när du är gravid?
 • hur man får Chasteberry
 • Så för att lindra smärta från en halsont
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com