Hur utvecklas en hals bula?

Inlagd av: Camilla Näslund uppdaterad: 2014-07-08

Neck klumpar

Neck knölar kan kännas som en knöl, en svullnad eller en bula runt halsen området. Några klumpar kan vara smärtsamt och andra kan inte producera smärta förrän du trycker på området. Några klumpar kan finnas kvar i samma storlek, medan andra växer med tiden. De flesta halsen klumpar tenderar att vara ofarliga men det finns några som kan vara elakartade. Hals klumpar som utvecklas hos barn bör kontrolleras så snart som möjligt. De kunde signal infektioner som kan spridas eller som kan orsaka komplikationer. Du kanske frestas att ignorera en hals klump, men det är bäst att få det kontrollerat ut av din läkare. Det finns många skäl till varför halsen klumpar uppstår.

Godartad (ofarligt) Påväxt

En fet tumör som ligger mellan huden och dina muskler är en lipom. Dessa små klumpar kan enkelt flyttas när du ansöker tryck. Den har en deg konsistens och vanligtvis är smärtfri. Vissa lipom kan vara i flera år. De flesta märker dem runt medelåldern. Denna typ av knöl är inte cancer och behandling vanligtvis inte är nödvändig. En sebaceous cysta är en annan typ av klump som påverkar huden. Denna typ av cysta avlopp ost-liknande eller oljiga ämnen. De kan inträffa i nacke och drabbar ofta tonåringar. De växer sakta, kan flyttas lätt och kan kännas under huden.

Spottkörtlar

En inflammation i spottkörtlarna kan också producera halsen klumpar. Spottkörtlarna utsöndrar saliv som du behöver för att tugga maten ordentligt och under hela matsmältningsprocessen. En infektion som drabbar spottkörtlarna kan orsaka svullnad uppstå i området framför öronen, under käken, och på golvytan i munnen. Om feber eller var det närvarande, då antibiotika kan behövas. Virusinfektioner kräver inte behandling.

Sköldkörteln

Sköldkörtel sjukdomar kan också orsaka en klump eller flera av dem att bilda i nacken. Sköldkörteln är en del av det endokrina systemet som ansvarar för produktion och utsöndra tyroxin och trijodtyronin. Dessa hormoner är nödvändiga för att reglera ämnesomsättningen. Cancer ursprung hos sköldkörteln växer långsamt och kan botas med kirurgi även om patienten har haft det i flera år. Risken för sköldkörtelcancer ökar när du blir äldre. Andra riskfaktorer inkluderar dricka stora mängder alkohol och rökning. En annan sjukdom som kan orsaka inflammation i nacken området är struma. Detta tillstånd orsakar en utvidgning av sköldkörteln att uppstå. Den vanligaste orsaken till struma är en brist på jod i kosten.

Förstorade lymfkörtlar

Din lymfatiska systemet innehåller lymfkörtlar, tonsiller, mjälte och tymus. Vatten, proteiner och andra vätska som vårdar kroppens vävnader kommer tillbaka till blodomloppet med "lymfan". Eftersom det sprids via det lymfatiska systemet, passerar genom lymfkörtlar lymfkörtlarna. Din kropp innehåller hundratals lymfkörtlar eftersom de är en viktig del av immunförsvaret. Dessa små mängder av lymfatisk vävnad filtrera bort bakterier och virus. Många knölar i nacken är ofta förstorade lymfkörtlar. En lymfkörtel kan svälla som det fällor bakterier. Storleken på dessa utvidgade noder är i allmänhet 1 cm med 1 cm. Om du pressa på svullna lymfkörtlar, kan det vara smärtsamt och anbud. Vanliga orsaker till förstorade lymfkörtlar innehåller halsont, halsfluss, dental infektion och bakteriell infektion. När din kropp gör sig av infektionen, kommer dessa förstorade lymfkörtlar att återgå till normal storlek. Viral orsaker till förstorade lymfkörtlar innehåller aids, HIV-sjukdom, infektiös mononukleos och vanlig förkylning.

Cancer och lymfkörtlar

Lymfom är den vanligaste blodcancer och den tredje vanligaste cancerformen hos barn. Lymfom består av 35 olika subtyper av två liknande cancerformer som slår det lymfatiska systemet. Vanligtvis är det första tecknet på lymfom en utvidgad svullnad i halsen, under en arm, eller i ljumsken. Denna svullnad kan vara smärtsamma eller smärtfria. Cancersjukdomar lymfkörtlar ofta känner stor, seg och fast. Andra symtom är feber, viktminskning, trötthet och nattliga svettningar. Hodgkin lymfom (HL) är en cancer som drabbar vita blodkroppar (lymfocyter). Denna typ av cancer uppstår i tonåren runt tonåren till mitten av trettiotalet. Det kan också påverka människor i mellersta och sena 50-talet. HL tenderar att ha sitt ursprung i lymfkörtlarna. HL kan spridas från en lymfkörtel till andra och kan också spridas till andra organ utanför lymfsystemet. Non-Hodgkin lymfom är den vanligaste cancerformen som uppstår i lymfsystemet. Den kan börja i lymfkörtlarna, men kommer att spridas som onormala vita blodkroppar invadera andra områden. Symtom på non-Hodgkin lymfom liknar Hodgkins lymfom. Leukemi är en annan typ av cancer som kan orsaka inflammation i nacken. Leukemi inträffar när benmärgen producerar onormala vita blodkroppar. Dessa dysfunktionella vita blodkroppar hindra andra från att fungera korrekt.

Previous:klamydia och ryggsmärta Next:det mänskliga embryots utveckling?

Relaterade artiklar


 • Hur fungerar en infektion startar?
 • hur man kan hjälpa ett barn sätter i kontaktlinser
 • hur du gör din egen mineralsmink
 • hur man uppmuntrar bra beteende hos barn
 • hur du spårar ägglossning genom att kartlägga din basala kroppstemperatur
 • hur man kontrollerar smärta i brösten genom kosten
 • hur man kan minska svullnader under ögonen
 • som formel är bra för barn som har kolik?
 • tekniker för att bli gravid flickor
 • hur man sparar bränsle genom att sänka termostaten, men undvika hypotermi
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com