Vad gör en röntgen visa?

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2014-07-27
En X-ray visar en bild av tät ämnen i kroppen. Dessa är främst ben. Men en röntgen också användbar för att upptäcka tumörer, infektioner och vissa blodproppar. Röntgenapparater är ett värdefullt diagnostiskt verktyg för sjukvårdspersonal. De tillåter läkare att se inuti en person utan att tillgripa invasiva ingrepp

Du behöver:. .
Awareness
Engagemang.
Denna enkla teknik.

Fördelar

En X-ray mycket tydligt visar tillståndet av ben i en kropp. Eftersom ben är mycket tät, visas de framträdande roll i röntgenbilder. Läkare använder röntgenstrålar för att avgöra om ett ben är brutet. Om det är, visar röntgen läkaren där benfrakturer finns så hon kan avgöra det bästa sättet att reparera ben. Röntgen är också värdefulla för att se missbildningar i ryggraden, problem med leder och ben sporrar. Tandläkare är några av de mest frekventa användarna av X-strålar, som gör det möjligt tandläkare se under tandköttet och inne i tänderna.

Funktioner

En röntgen av bålen visar funktionerna i hjärta, lungor och matsmältningssystemet utöver ben som omger dem. Läkare använder ofta lungröntgen för att leta efter problem med mänskliga organ. Röntgen kan avslöja några hjärtproblem, blodproppar, stopp i tarmarna, ärrvävnad och tumörer, t. ex. cancer. Tuberkulos och lunginflammation kan upptäckas i röntgenstrålning när lungorna sväller eller fyllas med vätska.

Överväganden

Det finns vissa begränsningar att beakta med röntgenstrålning. Det är två-dimensionella bilder av en tredimensionell kropp. En X-ray visar bara de tätaste material inuti. Mjukdelsskador kan gömmas bakom tät materia såsom ben. X-ray-tekniker ta bilder från flera vinklar men det är lätt att missa små tumörer och blodproppar. Läkare För ofta en röntgenundersökning på ett skadat område på kroppen, sedan följa upp med ytterligare ett bild exempel en MRI, ultraljud eller datortomografi.

Funktion

X-strålar är kort våglängd elektromagnetiska strålar som passerar genom flesta material mindre täthet än leda. De bedöms genom en mänsklig kroppsdel med fotografisk plåt på den andra sidan. X-strålar som passerar genom kroppen exponera fotografisk plåt, producerar röntgenbilden. Ju tätare delarna av kroppen, såsom ben, blockera mer röntgen än de mindre tät delar. Läkare injicerar ofta tät vätska i kroppen så vissa områden visar sig bättre på röntgenbilder. Detta kan avslöja hålrummen i kroppen som läcker eller den form och storlek av ett inre organ.

Historia

röntgen har använts sedan 1896. Tyske fysikern Wilhelm Conrad Röntgen vunnit ett Nobelpris sitt arbete med röntgenstrålning. I själva verket är en annan term för röntgen Röntgen strålar. Det var Röntgen som först föreslog en medicinsk användning för röntgenstrålning. Han utsatt misstag hustruns hand om en fotografisk plåt med röntgenstrålning avslöjar benen i handen.

Previous:klamydia och ryggsmärta Next:Hur IUD arbete?

Relaterade artiklar


 • vad är det bästa sättet att räta ut håret?
 • Vilka är fördelarna med navelsträngsblod bank?
 • när får symtom på graviditet börja?
 • ångest under graviditeten
 • hur man kan minska smärta från artros
 • Vad är definitionen av pulmonell andning?
 • är bröstförstoring piller säkert?
 • Så för att lindra smärta från Cankerskav
 • funktion i ryggmärgen
 • om sulfiter
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com