om ultraljud

Inlagd av: P-O Lennartsson uppdaterad: 2014-07-21
För medicinska ändamål avser ett ultraljud för att ett förfarande, ofta diagnostiska, som använder ljudvågor för att producera en bild på insidan av kroppen. Den används ofta för att mäta växande foster och bestämma utvecklingsproblem, samt undersöka interna problem osynliga för blotta ögat

historia

Ultraljud utvecklades först under andra världskriget för att söka efter nedsänkt föremål. I USA använde Dr George Ludwig första tekniken för medicinska ändamål i 1940-talet. Ludwig och hans kollega Charles Kirby hypoteser om att ultraljud kan vara användbara för att lokalisera gallsten, och så Ludwig började testa proceduren på djurvävnad. Hans Resultaten publiceras i en rapport 1949. Ultraljud är nu ett vanligt medicinskt förfarande, och användningen har expanderat bortom gallsten.

Fakta

Ultraljud refererar helt enkelt till ljudvågor med frekvenser högre än de upptäckas av det mänskliga örat (typiskt mer än 20. 000 hertz). I det gäller medicin, är ultraljud vågor används för att skapa en bild av insidan av kroppen. Dessa vågor studsar vävnader i kroppen, vilket skapar Echos, som sedan används för att bilda en realtid, exakt bild av kroppen.

Funktioner

Mätutrustningen omfattar en ljud-våg som avger sond. Sonden skickar ut ljudvågor, och tar emot deras Echos. Dessa ekon skickas till en ultraljudsdiagnos scanner, som tolkar Echos att bestämma storlek, form, djup och vad den interna objekt är gjord av (flytande eller fast). Skannern använder denna information för att producera en bild, framhäva och nedtoning av vissa områden så är lämpligt.

Funktion

Ultrasonic imaging, eller ultraljud, används både som ett diagnostiskt verktyg och för behandling. Den ultraljudsvågorna att saker inne i kroppen som skall mätas, till exempel foster, gallsten, njursten, cystor eller andra utväxter. Den kan också användas för att undersöka inre organ. Ultraljud hjälpmedel i behandling genom att fungera som en vägledande verktyg för förfaranden såsom nålen biopsier.

Fördelar

ultraljud ge en allmänt smärta fri, icke-invasiva verktyg för diagnostik. Ett ultraljud kan fånga mer information om mjukdelar än en x-ray kan, trots att det har problem med hårdare vävnad såsom ben. De inte utsätta kroppen för strålning, och det finns inga kända skadliga effekter. Ultraljud är också lätt tillgängliga, och billigare än andra diagnostiska eller behandlingsalternativ.

Evolution

Mest ultraljud skapa 2D, gråskalebilder. Ökande halter av tekniken har börjat att möjliggöra 3D ultraljud. Ibland är nyanser också till bilden. Färg Doppler ultraljud i synnerhet använda färg för att skapa en visuell av blodflödet genom blodkärlen.

Previous:klamydia och ryggsmärta Next:vad som orsakar blod i sperma?

Relaterade artiklar


 • om perineal massage
 • hur man kan minska hushållens allergener
 • det mänskliga embryots utveckling?
 • vad är det bästa sättet att ta bort oönskat hår?
 • hur man kan bryta smärtsamma vanor
 • Hur vet man att smärta i urinblåsan är allvarlig
 • om Alzheimers sjukdom och död i familjen
 • hur man gör ditt arbete doktor besök för dig
 • hur att lindra smärta i brösten med huskurer
 • hur man sköter om en Preemie
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com