är könsval moralisk?

Inlagd av: Magnus Ekblad uppdaterad: 2014-09-05
Det moderna samhället har kommit till en tidpunkt när par kan välja kön på sina barn. Medicinska framsteg har gjort könsval möjligt, men med möjlighet kommer frågan: Ska vi? ? Är möjlighet att välja vår barnets kön en bra sak, eller är det omoraliskt bråka med moder natur

Historia

Par som har en preferens för kön på sina barn är inget nytt. Gamla fruar berättelser kretsar kring könsval har funnits sedan urminnes tider. Råd om kost, positioner för att älska, även binda upp en testikel har funnits ända sedan antikens Grekland och Egypten. Det är först under senare år med en positiv utveckling av medicinsk teknik som könsval blev ett realistiskt alternativ, och kort efter att diskussionen om huruvida det är en etisk praktik eller inte.

Typer

Det finns tre grundläggande typer av könsval medicinska ingrepp. De två första är baserade på spermier sortering, där X-kromosom spermier och Y-kromosom spermier. En är gradientmetoden, är spermierna centrifugeras vid höga hastigheter. X-kromosomen spermier, som är tyngre faller till botten. Den andra är känd som MicroSort, som använder ett färgämne som är bättre absorberas av X-kromosomen spermier, vilket gör det lättare att upptäcka. Den slutliga och mest effektiva metoden är att befrukta ägg i ett labb och sedan testa DNA av embryon för att avgöra vilka är män och som är kvinnor.

Fördelar

Eftersom förfaranden könsval är kostsamma, par som väljer för dem brukar få starka skäl. En orsak är att vissa genetiska sjukdomar bara vidare till pojkar, medan andra läggs på flickor. Par som har dessa genetiska sjukdomar i deras DNA kan försöka att välja kön inte drabbats av sjukdomen. Vissa par som har förlorat ett barn av ett visst kön vill återuppbygga sin familj genom att ha ett barn i den kön. Fortfarande andra par som redan har ett eller flera barn i ett kön försöka runda ut och avsluta sin familj med ett barn av motsatt kön.

Överväganden

En etisk oro könsval är att det är en form av eugenik och vidmakthåller könsstereotyper. Enligt rådet för ansvarsfullt genetik, undertecknat hundratals kvinnoorganisationer och enskilda ett brev till American Society for Reproductive Medicine, och bad att rekommendationer om förfaranden könsval förbli strikt. Många religiösa organisationer, särskilt den katolska kyrkan, förblir beslutsamt motsätter sig varje förfaranden som övertaliga embryon skulle förstöras, i tron att det är en form av abort.

Teorier /Spekulationer

moral könsval är en hal lutning och väcker fler frågor än svar. Är det omoraliskt att förstöra alla embryon även om de aldrig har varit implanteras i en livmoder? När börjar livet egentligen? För religiösa är det rätt att gå emot Guds plan? Finns det gränser i naturen som vetenskapen inte bör överskrida? Om samhället blir bekväm med könsval, är "designade barn" där föräldrarna väljer sina barns ögon-och hårfärg, och psykologiska dispositioner nästa? Debatten fortsätter inom läkarvetenskapen, och de som funderar könsval har inga fasta svar. Alla ett par kan göra är att söka sitt eget samvete, granska sina egna värderingar och fatta sina egna beslut.

Previous:klamydia och ryggsmärta Next:vad är Procerin?

Relaterade artiklar


 • hur man lindra halsont
 • Hur förlossningssmärta skiljer sig från andra typer av smärta?
 • hur man gör hemmagjord mascara
 • hur man förbereder kroppen för graviditet
 • om hemorrojder
 • hur man undviker kramp i benen under graviditeten
 • Så för att lindra smärta från en halsont
 • vilket är det bästa uppvärmd ögonfransböjaren?
 • om navelsträngsblod bank & stamceller
 • om sulfiter
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com