Vad är preventivmedel?

Inlagd av: Jonathan Nyberg uppdaterad: 2014-09-21
Preventivmedel är en metod, enhet eller nya läkemedel som förhindrar graviditet. Människor har använt olika former av preventivmedel i århundraden. P-piller, ett hormonellt preventivmedel, är bland de olika medicinska upptäckter av 20-talet och har haft bestående effekter för kvinnor och män. Nya och förbättrade preventivmedel regelbundet skapas och säljs, ge människor prisvärd och allmän säker alternativ preventivmedel

Historia

Preventivmedel har använts i många århundraden, och historisk dokumentation visar att även gamla egyptierna använde preventivmedel för att förhindra graviditet. Det finns dock inget exakt datum för när preventivmedel upptäcktes och sätta i att använda. Olika kulturer skapat sina egna metoder för att förebygga graviditet, och dessa metoder har förändrats över tid. De flesta preventivmedel skapades för att användas av kvinnor, men kondomer har använts av män så tidigt som 950 f Kr. I början av 1900-talet, utvecklade forskarna en p-piller för kvinnor. Detta piller har utvecklats och nu ser vi användning av östrogen, en mestadels kvinnliga könshormonet, för att förhindra graviditet i ett antal olika former även om p-piller är fortfarande väldigt populär.

Betydelse

På grund av preventivmedel, män och kvinnor har kunnat kontrollera det antal barn de producerar samtidigt uppfylla sina egna vuxna relationer. Förr i tiden var preventivmedel en symbol för kontroll för kvinnor, eftersom de får mer kontroll över hur många barn de födde, vilket var en stor hälsofråga i många år. Under senare år har preventivmedel varit mer allmänt accepterat och använt, även om vissa religiösa grupper, såväl som enskilda, inte håller med användning av preventivmetoder och droger.

Funktion

funktion moderna preventivmedel är att förhindra oönskad graviditet på säkrast möjliga sätt. Tillverkas preventivmedel är gjorda för att vara så effektiv som möjligt, med liten eller inga biverkningar. Vissa preventivmedel också hjälpa kvinnor kontroll, om inte eliminera menstruationscykeln och även ansiktsbehandling akne. Detta är möjligt genom att manipulera utsläpp av östrogen och andra kemikalier som absorberas av kroppen.

Typer

Det finns många olika metoder och typer av preventivmedel tillgängliga för kvinnor och några olika typer till män. Allmänna metoder inkluderar avhållsamhet (att avstå från samlag) och naturlig familjeplanering (NFP), som bygger på en individuell kvinnans ägglossning cykel. Enheter, eller en kombination av apparater och over-the-counter droger, inkludera manliga /kvinnliga kondomer, spermiedödande medel i form av en gelé, tablett, stolpiller eller skum, ett membran, som är en gummi enhet bärs internt av en kvinna och omfattar livmoderhalsen, cervix mössa, som liknar en bländare men olikformade och måste användas med spermiedödande medel för att bli, och en svamp, som måste användas med ett preventivmedel skum. Receptbelagda läkemedel är p-piller, injektioner som varar olika långa tidsperioder, en vaginal ring, en patch som bärs på kroppen, eller ett intrauterint preventivmedel. Sterilisering av kvinnor och män kan betraktas som en preventivmedel också.

Varning

Det finns ofta biverkningar som orsakas av användning av receptbelagda preventivmedel, och vissa kan vara mycket farlig. Personer som använder eller funderar på att användning av receptbelagda preventivmedel bör göra så under ledning av en läkare. Den enda preventivmedel som också förhindrar spridning av sexuellt överförbara sjukdomar är latex kondom.

Previous:klamydia och ryggsmärta Next:hur man ökar barnets immunförsvar

Relaterade artiklar


 • hur man sträva efter optimal hälsa:
 • hur man kan spara ett liv
 • hur man får barn att leva en hälsosam livsstil
 • om ultraljud
 • när får symtom på graviditet börja?
 • om lagrad energi i kroppen
 • typer av surrogatföräldraskap
 • hur man kan minska luftförorening inomhus i ditt hem
 • är douching säkert?
 • Hur man vet om en hormonell obalans som orsakar kramper
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com