om sömn

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2014-09-03
Sömn är något vi alla behöver för att vara friska. Det finns två olika stater i sömn som ändrar hela natten. Det finns två stadier av sömn. Den första är icke-Rapid Eye Movement (NREM). Det andra steget är snabba ögonrörelser (REM). En person kommer gradvis att falla i REM-sömn, och sedan växlar mellan de två steg under loppet av natten. Det finns dock även delas skeden av två olika typer av sömn från ljus till djup sömn

Funktion

Syftet med sömn är att föryngra kroppen inför nästa dag. Varje natt kroppen reparerar sig själv medan vi snooze. När vi sover, driver vi iväg i ett tillstånd av medvetslöshet, även känd som "dröm land. " Medan vi vila, är vår hjärna upptagna med att arbeta igenom dagens händelser, och behandla dessa tankar i drömmar. Vår hjärna är mycket aktiv när vi sover.

Fördelar

Det finns många fördelar med att få god sömn. Den största fördelen är högre immunförsvar. Människor som är utvilad tenderar att bli sjuk lika ofta. Sömn hjälper också cellerna att föryngra, som har en bestående effekt, bidra till att förebygga sjukdom. Sömnkvalitet bidrar också till att förbättra humöret och livskvalitet. Andra fördelar är förbättrad hjärthälsa och en snabbare ämnesomsättning.

Effekter

Hälsoeffekter av sömnbrist kan vara svår, särskilt under en längre tid. När du förlorar sömn, du inte kan få tillbaka det. Dock kan din kropp försöker överkompensera genom att trycka dig att sova i nästa dag. Sömnbrist kan leda till ett svagt immunsystem, försämrat minne och humörsvängningar, bara för att nämna några.

Tidsplan

Spädbarn och barn behöver mycket mer sömn jämfört med en vuxen eftersom de fortfarande växer. Nyfödda barn behöver 14 till 18 totalt timmars sömn varje dag. De flesta barn behöver 10 till 14 timmars sömn, och barn behöver 8 till 10 timmar sömn per dag. Vuxna behöver 7 till 9 timmars sömn per natt, med det perfekta målet är 8 timmar konsekvent.

Överväganden

Det finns många anledningar till varför människor har svårt att falla och fortsätta sova. Det finns vissa saker att tänka på för att skapa förutsättningarna för en god natts sömn. Om du märker att ditt sinne vandrar liggande i sängen, prova att skriva dessa saker ner. Få ur huvudet och på papper, så att du kan ta itu med det en annan gång. Inte tittar på tv minst 1 timme före sänggåendet.
Förbered för sängen av avveckla. Få i vår pyjamas och dämpa belysningen. Få lite läsning gjort och koppla av. Om du upptäcker att du är under stor stress, ta ett varmt, lugnande bad för att lindra ömma muskler. Få motion under dagen kan också hjälpa dig att slappna av och varva ner när det blir dags för sängen.

Previous:klamydia och ryggsmärta Next:om ultraljud

Relaterade artiklar


 • hur man tar hand om kontaktlinser
 • graviditetsillamående symtom
 • hur man förbereder för en prostata tentamen
 • Så för att lindra stress efter jobbet
 • Hur vet man att smärta i urinblåsan är allvarlig
 • är hår gjort av celler?
 • om perineal massage
 • hur bli gravid
 • om rapning en baby
 • hur man uppmuntrar bra beteende hos barn
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com