vad är den verkliga punkten av andning?

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2014-09-13
Det finns många processer och åtgärder som är nödvändiga för att göra livet möjligt. Ingen är mer avgörande för att uppehålla livet som vi känner det, men än andning. Det finns två typer av andning som används av organismer att överleva. Oavsett typ, är dock respiration den sanna nyckeln till hur det finns liv på denna planet

Identification

respiration är den process genom vilken nödvändiga gaser och föreningar har hämtats från miljön och levereras till organismens celler. Den exakta innebörden av denna process varierar beroende på vilken organism det är frågan. Växter och djur, till exempel, har helt olika andning processer eftersom deras celler behöver olika gaser som skall levereras och utsöndras under andning processen

Typer

Det finns två huvudsakliga typer av andning. Anaerob andning och aerob respiration. Anaerob respiration sker i miljöer som saknar syre. I sådana andning organismen oxiderar ett näringsämne för att skapa energi för sig själv, i allmänhet skapar alkohol som en biprodukt. Anaerob andning som används av organismer såsom jäst. Aerobic andning, å andra sidan, sker när syret tas från miljön och levereras till kroppens celler.

Funktion

Det huvudsakliga syftet med andning är tillverkning av makten till bränsle organismen. I de flesta organismer och människor, har denna process fyra stora steg. Först luft förs in i lungorna och i kontakt med lungorna "alveolerna. Vidare är de gaser i luften absorberas av alveolerna och de små pulmonell kapillärerna. De absorberade gaser och överför sedan in i blodomloppet på leverans till kroppens celler. Slutligen gaserna absorberas i cellerna för att användas av mitokondrier. Mitokondrier använder syre, tillsammans med enkla sockerarter, för att producera den energi som bränsle för organismen och dess celler.

Tidsplan

respiration är konstant och måste äga rum för en organism att leva. Medan de flesta organismer kan överleva en kort tid utan möjlighet att andas, kommer de dör till slut om andningen processen stoppas för länge. Till exempel, en människa kan hålla andan för uppemot 3 minuter (i genomsnitt). Efter denna tidpunkt, dock, om de fortfarande inte kan andas då celler i sin kropp kommer att börja dö mycket snabbt. Hjärnceller är särskilt känsliga för detta. Inom några minuter kommer personen att dö, eftersom deras celler inte kan bränna bränsle och fungerar utan syre som administreras via inandning.

Betydelse

Betydelsen av andning är där uppe i betydelse med andra processer som rötning och fotosyntesen i termer av vikt för att upprätthålla liv. De allra flesta organismer på jorden existerar tack vare sin förmåga att bränna eller skapa energi med hjälp av gaser från omgivningen. Respiration är det som ger organismer att använda dessa gaser. Utan det liv på jorden skulle antingen vara mycket olika eller omöjligt.

Previous:klamydia och ryggsmärta Next:Hur man vet om en hormonell obalans som orsakar kramper

Relaterade artiklar


 • om uthållighet
 • hur påverkar missbruk tonåring beteende?
 • om digital örontermometrar
 • gör en handikappad hiss kräver trefas el?
 • om Alzheimers sjukdom och död i familjen
 • hur man vaknar mer energi
 • Hur utvecklas en abscess?
 • vad som orsakar blod i sperma?
 • hur man kan minska dina bröst
 • hur man förhindrar självmord när det händer live på nätet
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com