vad komponerar en navelsträng?

Inlagd av: Stefan Svensson uppdaterad: 2014-09-15
Navelsträngen består av flera olika delar, varav en är en gelé som finns någon annanstans i kroppen. Medan navelsträngen är perfekt att transportera näringsämnen till fostret, innehåller de också viktiga komponenter som kan rädda liv bortom livmodern

Funktioner

Mänskliga navelsträngen består av olika material som utvecklar naturligt i moderlivet. Ett befruktat ägg är initialt inneslutet i en gulesäck, som innehåller alla de näringsämnen den behöver. När fostret är ungefär sin femte vecka i utvecklingen, en del av gulesäcken börjar bilda sladden. Andra komponenter samlas för att slutföra sladdens formation. Den viktigaste komponenten är Whartons Jelly, en tjock, vitaktig substans som inte liknar något annat som finns i den mänskliga kroppen. Den gelé skyddar ven och artärer som också bildas i sladden. Mänskliga navelsträngen är vanligtvis ca 20 inches lång och mindre än en tum i omkrets.

Funktion

navelsträngen ansluter fostret för livmodern, särskilt moderkakan som omger fostret. Det transporterar näringsämnen som behövs från mor till barn. Sladden innehåller en ven och två artärer att pumpa in nytt blod från moderkakan och skicka ut utarmat, deoxygenated blod. Vissa sladdar kan bilda med endast en artär, vilket inte nödvändigtvis leder till några fosterskador hos nyfödda.

Fördelar

blod inne i navelsträngen är en rik källa för stamceller. Stamceller har förmåga att dela sig och form i någon typ av celler som behövs för att ersätta dem som har utarmat. Stamceller är mycket fördelaktigt för benmärgstransplantation, särskilt för patienter som får behandling för leukemi. Navelsträngsblod från ett nyfött navelsträng kan utvinnas och frysas för senare användning bör barnet behöver ett sådant förfarande.

Överväganden

Att hålla ett nyfött navelsträng stubbe ren och torr är en prioritet. Stubben består av resterna av sladden där det var klippt efter födseln. Det torkar normalt upp och faller av inom åtta till tio dagar. Många läkare rekommenderar swabbing sladden stubbe med en kompress mättad i alkohol för att bli av med lukt och sipprar fram under torkningen. Eftersom sladden består av naturliga ämnen, kommer dess lämningar skadar inte nyfödda medan de fortfarande är ansluten.

Varning

Infektion kan ange i samband med en nyklippt sladd stubbe som inte brydde sig om ordentligt. Bada en nyfödd i badkaret innan stubben faller av, inte låta luften cirkulera runt sladden stubbe eller täckas med bandage är främsta orsakerna till infektion. Infektioner kommer att märkas av en del varningssignaler. Dessa innefattar feber eller allmän sjukdomskänsla, en svullen eller röd marina och det omgivande området eller var vid foten av sladden stubbe.

Previous:klamydia och ryggsmärta Next:hur man byter delar rörlighet skoter

Relaterade artiklar


 • hur man kan hjälpa ett barn sätter i kontaktlinser
 • Vad är Adipex?
 • vad är det bästa sättet att räta ut håret?
 • om cetaphil
 • hur man förbereder kroppen för graviditet
 • licensierade Närvårdare avskrift av sjuksköterskeskola
 • hur man lindra halsont
 • hur man kan hjälpa med spädbarn gas
 • äldreomsorg lösningar
 • om ultraljud
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com