om antibiotika

Inlagd av: Camilla Näslund uppdaterad: 2014-10-28
Upptäckten av antibiotika har bidragit till att minska antalet dödsfall som är förknippade med infektioner orsakade av bakterier. Streptokockinfektioner var bland de första som behandlades på 1900-talet med uppfinningen av penicillin. Kallas även sulfonamider, har dagens antibiotika arbetat undrar i att minska och eliminera sjukdomar som en gång var katastrofala

Identification

Antibiotika används ofta för att behandla bakteriella infektioner som orsakar sjukdomar i kroppen, och kallas ibland antibiotika. När motståndet är lågt, kan kroppens immunsystem producerar inte tillräckligt med vita blodkroppar för att kämpa mot infektionen. I ett sådant scenario, blir kroppen överskridande med bakterier och behöver bistånd av ett antibiotikum att döda fienden cellerna.

Historia

Behandling av infektion med användningen av antibiotika går tillbaka till stenåldern när förhistorisk Mannen upptäckte helande förmågor av växter och örter. Trenden har fortsatt genom tiderna med många kulturer efter. Det var inte förrän i början av 1900-talet som bakteriologen Alexander Fleming upptäckte bakterierna att bekämpa egenskaper penicillin. Sedan dess har antibiotika är tillverkade för att bota farliga sjukdomar eller hindra dem från att gå framåt. Med tillkomsten av den farmaceutiska ålder, har tillverkare av antibiotika och andra läkemedel har kunnat replikera effektiviteten av naturliga antibiotika, bildar syntetiska versioner som är starkare än sin naturliga föregångare.

Typer

Antibiotika kan delas upp i två kategorier: smalt spektrum antibiotika och bredspektrumantibiotika. Skillnaderna mellan dessa två kännetecknas av olika bakterier som de har en effekt på. Smalt spektrum antibiotika behandla effektivt ett begränsat antal riktade bakterier, medan bredspektrumantibiotika kan lyckas eliminera en större bredd av infektion bakterier.

Effekter

Antibiotika har en dubbel effekt på bakterier inkräktare som kommer in i kroppen. Bakteriostatiska antibiotika arbeta för att förhindra bakterierna förökar sig i kroppen, vilket minskar chanserna för bakteriernas förmåga att helt överväldiga immunförsvaret. Andra antibiotika som kallas baktericida antibiotika, att eventuella bakterier dör som trängt in i kroppen, vilket gör att immunförsvaret att sakta återhämta sig.

Överväganden

Som med alla mediciner, så kan biverkningar uppstå vid användning av orala antibiotika. Diarré och orolig mage är de vanligaste rapporterade biverkningarna. Jäst infektioner är också en möjlig biverkning. De förekommer eftersom antibiotika dödar inte bara dåliga bakterier som orsakar infektioner, men också förinta de goda bakterierna i kroppen. Jäst infektioner har visat sig ge efter för införandet av goda bakterier, eller probiotika, i kroppen. Yoghurt är en bra källa av probiotika, och man tror att en kopp på dagar som ett antibiotikum tas kan minska jäst infektioner. Blodproppar och njursten har också rapporterats, men är sällsynta. I fall där en person är allergisk mot antibiotika, farliga och livshotande svullnad kan inträffa, vilket gör det nödvändigt att begära en annan typ av antibiotika.

Missuppfattningar

Fram till nyligen var det vanligt att läkare att erbjuda antibiotika för att behandla öroninfektioner och andra sjukdomar som ansågs endast botas med medicinsk behandling. Men vetenskapen har ifrågasatt behovet av rutinmässig användning av antibiotika, och modefluga har sedan dess minskat. Faktum är att läkare konstaterat att viss tidpunkt, kan vissa infektioner faktiskt kan botas genom kroppen utan att använda antibiotika och endast en liten mängd ibuprofen för att hjälpa döva smärtan. Ökad resistens mot antibiotika på grund av överanvändning har även resulterat i behovet av att skapa starkare droger. Vetenskapen har också visat att antibiotika är helt verkningslöst i kampen mot sjukdomar som orsakas av virus agenter och vissa svampar. Och naturligtvis kan antibiotika botar inte en vanlig förkylning.

Previous:klamydia och ryggsmärta Next:biverkningar av olika typer av preventivmedel

Relaterade artiklar


 • hur man gör en cellprov mindre obekväm
 • om immunförsvaret
 • hur man kan förebygga urinvägsinfektioner
 • Hur demens framsteg?
 • hur du gör din egen mineralsmink
 • hur man sluta bita på naglarna
 • hur man uppmuntrar bra beteende hos barn
 • fall och berättelser om övergrepp till äldre på vårdhem
 • hur mycket ska ett barn sova?
 • om att använda droger när man är gravid
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com