om polycystiskt ovariesyndrom

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2014-10-10
Polycystiskt ovariesyndrom, PCOS eller, är ett allvarligt tillstånd som drabbar 10 procent av kvinnor och tonårsflickor. Det är döpt efter en av de identifiera faktorer av sjukdomen: utseendet på många, små cystor på äggstockarna hos de flesta kvinnor med sjukdomen. PCOS drabbar kvinnor i en mängd sätt, men oftast resulterar i oregelbundna menstruationer, viktökning och ökad hårväxt. Orsaken till PCOS är inte helt klarlagda, men en del belägg för det kan vara en ärftlig sjukdom. Polycystiskt ovariesyndrom beror på en störning i en kvinnas reproduktiva cykel, och villkoret kan ha många allvarliga och långsiktiga komplikationer om de lämnas oupptäckta och obehandlade

Betydelse

polycystiskt ovariesyndrom drabbar en av 10 amerikanska kvinnor i fertil ålder. Det är den vanligaste orsaken till infertilitet hos kvinnor, och kan utvecklas i flickor så unga som 11 år. PCOS påverkar kvinnans menstruationscykel, kan försämra hennes förmåga att få barn, och kan ha skadliga effekter på hormoner, hjärta och blodkärl. Detta gör PCOS ett stort hälsoproblem i USA och resten av världen.

Identifiering

Identifiering av PCOS är baserad på symtom och resultaten av hormonet testning. Inte alla kvinnor kommer att uppleva samma uppsättning symptom med polycystiskt ovariesyndrom, men de flesta kommer att märka en avsaknad av menstruation eller oregelbundna menstruationer, symtom för höga androgena hormoner (till exempel en ökning av kroppsbehåring och acne), och anovulation, eller ett misslyckande att bli gravid. De flesta kvinnor med PCOS har många små cystor på äggstockarna, som är vätskefyllda blåsor.

Andra tecken och symtom som kan förknippas med PCOS inkluderar viktuppgång (speciellt runt midjan), insulinresistens, högt blodtryck och kolesterol, till man-mönster skallighet, bäckensmärta, hud taggar, och fläckar av mörk, förtjockad hud på halsen, bröst, armar eller ben. Vissa kvinnor kan också utveckla sömnapné. En PCOS diagnos är oftast ges på grundval av tre kriterier: menstruella oegentligheter eller frånvaro, hyperandrogenism och uteslutande av andra möjliga förhållanden.

Effekter

Den hormonella effekter av polycystiskt ovariesyndrom på en kvinnas kropp kan vara förödande. PCOS stör reproduktionscykel, minska nivåerna av skyddande hormoner och utsätta livmodern för att en kontinuerlig tillförsel av östrogen. När nivåerna av det skyddande hormonet progesteron falla, och nivåerna östrogen tillåts förbli hög, misslyckas endometriet foder att kasta och blir tjock. Konstant exponering för höga östrogennivåer sätter en kvinna löper risk att utveckla onormal uterin blödning, endometriehyperplasi och endometriecancer.

Förebyggande /Lösning

polycystiskt ovariesyndrom normalt inte kan förebyggas, och villkoret har inget botemedel. Därför har de flesta forskningen varit i behandling av PCOS och hantering av symtom. Den första raden i behandling för kvinnor som lider av PCOS är normalt p-piller. P-piller är effektiva för många kvinnor när det gäller att kontrollera oregelbunden menstruation, minska nivåerna av manliga hormoner och clearing akne som ofta förknippas med PCOS. När p-piller inte är effektiva, eller när en kvinna med PCOS försöker bli gravid, andra alternativ finns tillgängliga.

Vissa läkemedel mot diabetes, såsom metformin, har visat sig lindra symptomen av polycystiskt ovariesyndrom, genom att ändra insulinnivåer och sänka testosteron. Fertilitet mediciner kan också bidra genom att stimulera ägglossning, och antiandrogener hjälpa genom att minska hårväxt och kontrollera akne utbrott. För vissa kvinnor kan livsstilsförändring vara tillräckligt för att minska PCOS symptom och normalisera hormonnivåer. Undvika förädlade livsmedel, träna och minska den totala vikten har visat att återställa normal menstruation och hantera symtomen på polycystiskt ovariesyndrom.

Varning

Enligt US Department of Health och Human Services, kvinna med PCOS har betydligt större chanser att utveckla ett antal allvarliga, livshotande, hälsa, inklusive hjärt-kärlsjukdomar, typ 2 diabetes och vissa former av cancer. På grund av detta är det viktigt att kvinnor som upplever möjliga symtom av PCOS utvärderas och diagnostiseras av en läkare, och att kvinnor som redan har fått diagnosen får regelbundna hälsokontroller för diabetes, cancer, högt kolesterol och högt blodtryck.

Previous:klamydia och ryggsmärta Next:behandla polycystiskt ovariesyndrom utan medicinering

Relaterade artiklar


 • hur man avfyrar en dålig läkare
 • hur man ska hantera när de släpper en kär på ett vårdhem
 • Hur berätta om det är dags att byta läkare
 • hur man kan bli av menstruationskramper
 • när får symtom på graviditet börja?
 • äldreomsorg lösningar
 • hur man kan avta av Topamax
 • hur man upptäcker inre blödningar och ge stöd
 • om barn hjälpa andra
 • Hur får man en graviditet kalender
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com