effektiviteten hos olika typer av preventivmedel

Inlagd av: Jonathan Nyberg uppdaterad: 2014-11-03
De flesta människor är medvetna om att den enda form av preventivmedel som är 100 procent effektivt är avhållsamhet (att avstå från sexuell aktivitet). Men för många människor är detta inte ett alternativ och andra former av preventivmedel är därför nödvändiga. Med många olika typer av preventivmedel tillgängliga för massmarknaden, är det ingen överraskning att många människor får frågan vilken metod som är mest effektiva <. h2> Funktion Som namnet antyder, preventivmetoder är utformade för att förhindra graviditet genom att förhindra en mans spermier från gödsling en kvinnas ägg. Den metod som används för att förhindra befruktning innebär vanligen ett läkemedel, enhet eller en viss åtgärd, och alla har sina egna graden av effektivitet.

Typer

En av de vanligaste typerna av preventivmedel är barriärmetoder. Barriären preventivmedel förlitar sig på användning av en anordning för att blockera spermier och hindra den från att komma in honans reproduktionsorgan. De mest förekommande barriärmetoder är kondomer, preventivmedel svampar, pessar och spermiedödande medel. Rätt använd är den manliga kondomen cirka 98 procent effektivare. På grund av risken för fel (felaktig placering, bryta) är mer realistisk takt runt 85 procent. Den kvinnliga kondomen varierar från cirka 81 till 95 procent effektivare, medan preventivmedel svamp varierar från 84 till 91 procent effektivare. Membranet, däremot, varierar från 86 till 90 procent effektivare. När det används ensamt har spermiedödande medel endast ett 71 till 82 procent graden av effektivitet, men när den används tillsammans med en kondom (kvinnlig eller manlig), svamp eller mellangärde, kan det vara så mycket som 94 procent effektiv.

Överväganden

Med tanke på deras relativt höga för att misslyckas, är det ingen överraskning att många andra preventivmetoder har utvecklats. Hormonella metoder, till exempel p-piller, preventivmedel patch (orto EVRA) och en vaginal ring (NuvaRing), har en 99,7 procent graden av effektivitet när det används på rätt sätt. När felet är beaktats, en minskning och till 92 procent. Förutom p-piller och plåstret kan hormoner skall fattas av en shot (Depo-Provera), som har en 97 till 99,7 procent graden av effektivitet. Dessutom kan vissa kvinnor väljer en intrauterint system (en apparat placerad inuti livmodern) såsom Mirena. Dessa typer av produkter har visat sig vara 99,8 procent effektivare.

Expert Insight

studier visat att de mest effektiva typerna av preventivmedel är de som inte är beroende av åtgärder från användaren. Medan ett piller kan glömmas eller en kondom kan lätt brytas, kräver metoder som Mirena och Depo-Provera inte användaren att göra något annat än besöka sin läkare vid regelbundna tider. På grund av viktökning och andra symptom, många kvinnor väljer att använda andra metoder såsom p-piller, patchar och metoder barriär.

Missuppfattningar

Många tror felaktigt att alla preventivmetoder ger skydd mot sexuellt överförbara sjukdomar samt graviditet. Detta är dock inte fallet. I själva verket är den enda typ av preventivmedel som förhindrar både sexuellt överförbara sjukdomar och graviditet kondom (både manliga och kvinnliga versioner). Några andra vanliga missuppfattningar kring preventivmetoder är att vissa positioner förhindra graviditet, att en kvinna inte kan bli gravid under sin första samlaget eller under sin period och att douching genast efter samlaget kommer att förhindra graviditet-alla dessa är falska. Det enda sättet bombsäkert sätt att förhindra graviditet är att helt enkelt inte ha sex. Om detta inte är ett alternativ bör dock en form av preventivmedel användas för att minska risken för graviditet.

Previous:klamydia och ryggsmärta Next:lagar om surrogatmödrar

Relaterade artiklar


 • hur man undviker kramp i benen under graviditeten
 • hur man undviker koffein förgiftning
 • hur man bygger upp ditt barns självkänsla
 • hur man förbereder kroppen för graviditet
 • Hur man vet om du är gravid: tecken och symtom på graviditet
 • Hur är provrörsbefruktning till?
 • hur man svälja piller med marshmallows
 • hur man förstår fem små kända orsaker av torrhosta
 • förlossningsteknik
 • om Alzheimers sjukdom och död i familjen
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com