första tecken och symtom på graviditet

Inlagd av: P-O Lennartsson uppdaterad: 2014-11-25
Strax efter befruktningen börjar kroppen att skicka ut små signaler om att något är annorlunda. För många kvinnor, dessa signaler är väldigt tydliga, vilket indikerar att de är gravida. Andra kvinnor kanske inte märker symtomen. En over-the-counter graviditetstest är en bra indikator på om du är gravid, men du kan också uppleva fysiska symtom när kroppen anpassar sig till en graviditet

Tidsplan

I tidigt skede av graviditeten, en del kvinnor upplever mindre spotting cirka sju dagar efter befruktningen som det befruktade ägget implantat sig i livmoderväggen. Kallade "implantation spotting", detta sker innan livmoderhalsen tätningar och resulterar i en liten mängd blodiga flytningar som kan vara så små att du missar den helt.

Skyltar

Den första tillförlitliga tecken på att befruktningen ägt plats för de flesta kvinnor är avsaknaden av sin menstruation. Däremot kan ett litet antal kvinnor upplever en mycket lätt period. Utesluta andra orsaker till att missa en period, såsom viktminskning eller starta en hormonell program preventivmedel. Om menstruationerna är regelbundna, är en period som är två eller flera dagar för sent, ett tecken på att du är gravid.

Symtom

När din kropp producerar en våg av hormoner, kan du känna behovet av att kissa oftare under de första veckorna av graviditeten. Samma hormoner kan orsaka brösten att svälla och bli anbud. Kontrollera färgen på din vårtgårdar (bröstvårtorna). Vissa kvinnor märker en tydlig mörkfärgning av pigmentet inom de första tre veckorna av graviditeten och utvidgningen av små knölar som finns på bröstvårtorna.

Progression

Om du är gravid, kommer din kropp visa ytterligare tecken på kommande veckor. Morgonen sjukdom drabbar upp till 75 procent av kvinnorna, till att börja så tidigt som två veckor efter befruktningen och normalt avslutas innan den andra trimestern av graviditeten börjar. Namnet är vilseledande, men eftersom många kvinnor upplever illamående senare under dagen eller hela dagen. Ironiskt nog, det är under denna mycket skede att många kvinnor börjar uppleva konstiga mat cravings. Du kanske upptäcker att din gång favorit mellanmål nu slår tillbaka dig och du är sugen på en mat som du aldrig tyckt förut.

Verifiering

När du upplever en eller flera av dessa tidiga tecken och symtom på graviditet, ta ett graviditetstest för hemmabruk test eller besök din läkare eller lokala vårdcentral så snart som möjligt för kontroll. Kontakta en läkare om råd om att äta en hälsosam kost och undvika ämnen som kan skada ett växande foster.

Previous:klamydia och ryggsmärta Next:hur de ska hantera (kanske till och med blomstra) när mamma eller pappa kommer leva med dig

Relaterade artiklar


 • hur man kan minska luftförorening inomhus i ditt hem
 • hur ta reda på om du är bärare av en sjukdom
 • hur man kan förebygga för tidigt åldrande
 • hur påverkar graviditet lukt och smak?
 • hur man sluta bita på naglarna
 • första tecken och symtom på graviditet
 • hur platsen de 5 varningstecknen han kan vara farligt för dig
 • om prostatan
 • hur man får det bästa av din läkare
 • hur man vaknar mer energi
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com