om bröst muskelknutor

Inlagd av: Camilla Näslund uppdaterad: 2014-11-02
Bröst muskelknutor, även känd som fibroid bröst, bröst dysplasi eller fibrocystiska bröst, är icke-cancerogena, seg knutor som resulterar i cykliska smärta och svullnad i eller nära ytan av brösten. Bröst muskelknutor tros vara orsakade av hormonella förändringar som sker under menstruationen och ansamling av vätska i bröstet cellerna. Eftersom vissa kvinnor med fibroid bröst löper en ökad risk att utveckla bröstcancer, Villkoret utvärdering och täta mammografi.

Betydelse

Bröst muskelknutor är ganska vanligt och förekommer hos en tredjedel av kvinnor över 30 år. Smärta och obehag i samband med fibroid bröst får begränsa verksamheten och påverka livskvaliteten för många kvinnor. Den cykliska smärta orsakad av bröst muskelknutor kan vara svår i vissa fall. Dessutom är kvinnor med bröst-muskelknutor löper en förhöjd risk att utveckla bröstcancer, vilket potentiellt kan vara dödlig. På grund av detta, bröst muskelknutor är en betydande hälsoproblem som bör utvärderas och behandlas av läkare.

Funktioner

bevisningen visar att hormoner är ansvariga för utveckling och tillväxt av bröst muskelknutor i de flesta kvinnor. Normal månatliga fluktuationer i en kvinnas nivåer av östrogen och progesteron är de viktigaste bidragsgivarna, eftersom dessa hormoner påverkar direkt bröstvävnad, celltillväxt och multiplikation i brösten. Andra hormonella influenser prolaktin, det hormon som ansvarar för amning, tillväxtfaktor, insulin och sköldkörtelhormon. När hormoner produceras i brösten "fett-och körtelceller, hormonerna skicka signaler till angränsande celler för att utlösa tillväxt och celldelning. Om ett fel uppstår i denna process, kan väl celltillväxt störas och bröst muskelknutor kan leda till.

Identifiering

Bröst muskelknutor orsaka en rad symptom, vilka alla kan vara värre strax före och under menstruationen. Symtom blir ofta mindre allvarliga eller försvinner när menstruationen upphör. Kvinnor med bröst muskelknutor kan uppleva en känsla av tyngd i brösten, brännande känsla, värk eller smärta, svullnad och känslighet för beröring. Den ömma bröst kan komma och gå och det kan ske förändringar i känsla eller klåda i bröstvårtorna. Vissa kvinnor kan hitta oregelbundet formad, knöliga områden när de utför ett bröst. Bröstvårtan kan också förekomma. Eftersom bröstvårtan kan vara ett tecken på cancer eller annan allvarlig sjukdom är det viktigt att detta symtom skall utvärderas av en läkare omedelbart.

Förebyggande /Lösning

Behandling av bröstcancer muskelknutor omfattar en kombination av terapier, inklusive diet modifiering , mediciner och eventuellt operation. Kostförändringar, som att byta till en fettsnål kost och undvika koffein, är effektiva för många kvinnor. Medicinsk behandling innebär att man använder p-piller för att minska risken för allvarliga symptom orsakade av muskelknutor, och kan omfatta användning av syntetiska androgener om p-piller inte är effektiva. Kirurgi är oftast en behandling som en sista utväg och innebär att ta bort muskelknutor från bröstet. Kvinnor kan också dra nytta av att bära en stödjande behå för att lindra obehag i samband med svullnad och ömhet bröstvårtan.

Varning

Bröst muskelknutor kan öka risken för bröstcancer för vissa kvinnor. Detta beror på att celler som ansvarar för bildandet av muskelknutor inte svarar korrekt på de signaler som styr celldelning och tillväxt, vilket tyder på ett genetiskt fel som också ansvarar för utvecklingen av cancerceller i bröstet. Denna genetiska fel tycks påverka bara ca 5 procent av kvinnor med fibroid bröst, men en kvinna med bröst muskelknutor bör få regelbunden mammografi och utföra månatliga själv-undersökningar av brösten.

Previous:klamydia och ryggsmärta Next:hur man kan förstå om bastu och ångbad är säkra under graviditeten

Relaterade artiklar


 • Hur man använder en utbredd maskin för nacksmärtor
 • tecken på inre blödning under graviditeten
 • Hur mycket är rullstol hissar?
 • hur man kan kontrollera blodtrycket manuellt
 • Så för att lindra benkramper under graviditeten
 • hur man sminka för afroamerikaner
 • är könsval moralisk?
 • hur man kan minska svullnader under ögonen
 • om kliande hårbotten
 • hur man ger en fantastisk massage
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com