om candida

Inlagd av: P-O Lennartsson uppdaterad: 2014-11-30
Candida albicans är en medlem av Candida familj av jäst. De flesta människor har en viss Candida albicans som lever i sin mag-och urinvägarna, där jästen allmänhet orsakar inga skadliga effekter. Däremot kan Candida albicans befolkningen blir ibland för stor, och olika infektioner kan leda

Typer

Candida är det vetenskapliga namnet för en grupp av jäst. Det finns flera olika typer av Candida, varav de flesta bor i symbiotiska förhållanden med däggdjur, även om vissa typer finns i insekter. Generellt Candidajäst bor i tarm av sina värdar. Den viktigaste typen av Candida för människa är Candida albicans.

Funktioner

Candia albicans lever i mag-och urinvägarna hos människor och andra däggdjur. Det kan också leva på huden. Normalt är Candida albicans ofarligt, men det kan orsaka hälsoproblem om dess befolkning blir för stor. Candida är ansvarig för de flesta mänskliga svampinfektioner, inklusive vaginal jäst infektioner, trast och jäst infektioner i blodet.

Effekter

Människor med friska immunförsvar kan oftast leva med en befolkning på Candida i sina system och inte märker några bieffekter. Men i barn, äldre och nedsatt immunförsvar patienter kan Candida populationer explodera och orsaka infektioner. Trast, även känd som candidiasis är ganska vanligt hos barn och påverkar membranen i munnen. Vaginal jäst infektioner, som kallas vaginit, är också en gemensam form för Candida-infektion. Urinvägsinfektioner kan också orsakas av Candida albicans. Hos personer med hiv /aids eller som annars är nedsatt immunförsvar, kan allvarliga Candida infektioner, inklusive systemiska infektioner som påverkar blodet.

Infektionssymtom

Thrush orsakar vita fläckar i och runt munnen, som ofta klia och svälla. Vaginal eller penis jäst infektioner kännetecknas av röda fläckar, klåda, sveda och ibland en vitaktig ansvarsfrihet. Systemiska candidainfektioner, kallad candidemia, är mer allvarliga och kan orsaka svåra influensaliknande symptom.

Behandling

Candida infektioner behandlas med antimykotika, läkemedel som dödar svampar som jäst. Trast och vaginit är ganska lätta att behandla, och oftast bara kräver att användningen av svampdödande krämer. När det gäller vaginal jäst infektioner, kan vissa behandlingar köpas över disk. Systemiska infektioner också behandlas med svampmedel, men kan kräva sjukhusvård.

Varning

Om du misstänker att du har en Candida-infektion är det viktigt att din läkare. Självdiagnos och egenvård kan inte vara effektiv, särskilt om infektionen är allvarlig. Svårighetsgraden av en infektion inte alltid är direkt uppenbart, och huskurer kan därför inte ha önskat resultat. Plus, ibland en Candida infektion kan peka på en större underliggande problem, såsom hiv /aids, diabetes eller andra immuno-kompromissa villkor. Endast en läkare kan berätta omfattningen av en infektion och möjliga orsaker rot, och kan ordinera behandling därefter.

Previous:klamydia och ryggsmärta Next:hur du ger din tonåring självkänsla hjälp

Relaterade artiklar


 • om familjen hälsoplaner
 • hur påverkar missbruk tonåring beteende?
 • ångest under graviditeten
 • sätt att bli av med finnar & akne
 • positiva beteende modifiering planer
 • typer av MR-maskiner
 • Hur sova med sömnlöshet
 • hur man får frisk
 • vitaminer och mineraler för att öka fertiliteten
 • hur man kan förstå faran med nagellack
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com