om influensan

Inlagd av: Camilla Näslund uppdaterad: 2014-11-08
Influensa, formellt kallad influensa, orsakas av ett virus som finns i flytande droppar som inandas från luften. När någon med influensa nyser eller hostar, kan han passera influensavirus till andra. Om du pekar på ett område som innehåller viruset och sedan kontakt med munnen eller näsan, kan du fånga influensa. Det är mer troligt att du skulle komma ner med influensa om du är i kontakt med andra som har det. Viruset är känt för symtom på nysningar, hosta, värk och hög feber. I vissa fall, huvudsakligen med mycket unga och mycket gamla, kan det finnas komplikationer som lunginflammation orsakar sjukhusvård och ibland även dödsfall.

Du behöver:
Doktorns monokel recept
. Måttband.

Typer

Det finns tre huvudsakliga typer av influensa, kallade A, B och C, som är baserade på protein sammansättning. Under 1930-talet identifierade forskarna den första influensaviruset, sedan de har placerat alla influensavirus i någon av de tre kategorierna.
typ A influensavirus finns hos människor, grisar, ankor, höns och valar. Det är den allvarligaste av de tre typerna och har orsakat influensaepidemier (1918, 1957, 1968). Typ A har ytterligare indelas i två kategorier baserade på proteiner, HA-och NA. Hittills 16 HA och 9 NA underkategorier har identifierats.
Typ B viruset har bara hittats hos människa. Typ B influensa har orsakat epidemier, men det är mindre allvarlig än typ A influensa. Typ B viruset är inte uppdelat.
Typ C viruset har påträffats hos människor, hundar och grisar. Detta virus orsakar en mild infektion i luftvägarna, men inte orsakar epidemier. Typ C viruset är inte uppdelat.

Funktion

muterar influensavirus. Därför influensavaccination du fick förra året inte kan vara samma stam av infektion i år. Därför är ett nytt vaccin behövs varje år. Forskare måste gissa vad stam av influensa kommer att dyka upp under innevarande år. Den faktiska Vaccinet är en inaktiv form av influensa (dödad influensavirus) som stimulerar immunförsvaret att producera antikroppar. Det tar några veckor för kroppen att arbeta effektivt mot en influensa infektion, och influensavirus typ måste matcha med vaccinet.
De flesta människor som får det influensavaccination varje år inser influensa är tillräckligt allvarlig för att orsaka dem att förlora sjuka dagar på jobbet. Luftvägarna virus kan orsaka komplikationer, sätta vissa människor på sjukhuset.
Vissa människor bör få en influensa skott, inklusive:
* Den äldre än 65
* Den äldre än 6 månader som har sjukdomar i hjärta, lungor, lever eller njure, diabetes eller lågt immunitet skick
* Den som kan komma i kontakt med influensa genom andra (arbetare på sjukhus, vårdhem, läkare kontor)
* Någon som bor på ett vårdhem eller pension anläggning

Förebyggande /Lösning

Den bästa förebyggande åtgärd du kan vidta för att minska sannolikheten för att fånga influensa är för att bygga upp ditt immunförsvar. Detta inkluderar en hälsosam kost med de rekommenderade fem portioner frukt och grönsaker varje dag, en övning regimen och minst 8 timmars sömn per natt. Inte röker eller dricker alkohol med undantag för rött vin. Om möjligt, undvik kontakt med människor som har influensa.
Om du kommer ner med influensa behandla det med:
* vila mycket
* hålla värmen *
Dricksvatten /vätskor
* Med anti-inflammatorisk medicin , till exempel ibuprofen eller acetylsalicylsyra lindra smärta och temperatur.
Din läkare eller sköterska kommer inte att ge ett antibiotikum, eftersom de inte dödar virus. Men fyra godkände nyligen antivirala läkemedel kan minska varaktigheten och svårighetsgraden av influensa om de tas inom 48 timmar efter symtomatisk. Kontrollera med din läkare för att se om du är en kandidat för dessa läkemedel.

Varning

I vissa fall kan komplikationer uppstå influensavirus. Redan försvagats lungorna kan utveckla en bakteriell infektion, som kan gå in i lunginflammation. Du kan ha en hög feber, smärtor erfarenhet bröstet vid andning, får frossa och hosta upp tjockt slem. Om du har denna reaktion på influensa, kontakta din läkare omedelbart. Lunginflammation kan vara farligt och inte är en "vänta och se" typ av tillstånd.
Barn bör vara nära tittade om de uppvisar influensasymptom. En sjukdom som kallas Reyes syndrom (ett tillstånd av nerver) kan utvecklas genom influensavirus. Det kan visas efter ett barn har fått acetylsalicylsyra eller aspirin produkter. Konsultera en läkare innan man ger barn acetylsalicylsyra när de har influensa.

Överväganden

Fågelinfluensa, även kallad fågelinfluensa eller aviär influensa, har varit en viktig fråga i flera år. Även vilda fåglar är kända bärare av denna sjukdom, de blir sällan sjuka av det. Men tama fåglar som änder, höns och kalkoner kan bli smittade och dö. En högpatogena form av influensa kan snabbt spridas genom flockar, som orsakar en dödlighet på 90 till 100 procent.
När fågelinfluensan korsade djur-mänskliga förbindelser 1997, panik människor. Den första kända smittade människor har arbetar med fjäderfä i Hong Kong, sex personer dog. Mer än 100 fall bland människor har diagnostiserats i Kina, Thailand, Indonesien, Vietnam och Kambodja sedan 2003, hälften av dessa människor har dött.
Sällan har det förekommit någon fågelinfluensavirus överföras från människa till människa, men de har rapporterats. Generellt har folk att fånga detta virus arbetat nära med smittade fåglar. Vetenskapliga studier har visat att fågelinfluensavirus muterar snabbt. Detta är orsaken till oro för att en pandemi kan uppstå. Det har inte fram till denna tid, men det finns fortfarande ett vakande öga som vetenskapsmän fortsätta att utveckla en vaccin mot fågelinfluensa.

Previous:klamydia och ryggsmärta Next:Hur fungerar en hårtransplantation?

Relaterade artiklar


 • hur du tar en temperaturavläsning
 • hur man får korrekt information om influensa och förkylningsvirus
 • hur man ska leva till 100
 • hur man får barn att leva en hälsosam livsstil
 • vad komponerar en navelsträng?
 • om fibroid blödning
 • hur man håller varma under vintern
 • hur man väljer en bank navelsträngsblod
 • hur man använder en ergonomisk snöskyffel
 • fall och berättelser om övergrepp till äldre på vårdhem
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com