om kärlförändringar under graviditeten

Inlagd av: Jeanette Morales uppdaterad: 2014-12-14
Under graviditeten, till nästan varje del av en kvinnas kropp förändras som ett stöd för fostret när det växer. Det kardiovaskulära systemet är inget undantag, och många av de vanligaste symtomen i samband med graviditet är ett resultat av kärlförändringar. De flesta av dessa symtom är olägenheter som försvinner snabbt efter graviditeten, men några är permanenta förändringar

Funktioner

Under graviditeten blod!. volym ökar med cirka 50 procent. Om det vaskulära systemet bibehölls i den normalt är, skulle den ökade volymen av blod orsaka farligt högt blodtryck. Lyckligtvis är kroppen kan kompensera genom kärlförändringar. Under graviditeten befintliga blodkärl blir större och mer töjbar för att tillgodose det ökade blodet. Nätverk av nytt blod verkar även i hela kroppen. Eftersom blodkärlen blir mjukare och mer töjbar, och ofta är "överfyllda," det är inte ovanligt att blod läcker in i omgivande vävnader

Funktion

Den ökade produktionen av blod tjänar ett klart syfte: att stödja tillväxten av fostret. Mycket av detta sker genom moderkakan, ett organ för närvarande endast under graviditeten. Moderkakan är en mycket vaskulär organ, den är fylld med en enorm nätverk av blodkärl. Livmodern växer också mycket större under graviditeten, det expanderar från storleken på en liten päron till storleken av en fotboll, och måste utveckla kraftiga muskler att driva ut barnet under förlossningen. Ökad blodvolym hjälper också till att förhindra allvarliga komplikationer som en följd av förlossningen. En kvinna vars blodvolym ökade inte under graviditet skulle nästan säkert gå in i chock från blodet förlorade under leverans.

Effekter

Tyvärr, det vaskulära förändringar av graviditeten orsaka många obehagliga biverkningar. Eftersom venerna blir stretchigt och mjukt, blir de ofta utspänd. Detta orsakar åderbråck, speciellt i underbenen, vulva och ändtarm. Åderbråck i ändtarmen är särskilt vanliga, och kallas allmänt för hemorrojder. Ökad genomblödning i tandköttet leder ofta till blödning när en gravid kvinna borstar tänderna. Läckage av små mängder blod till omkringliggande vävnader orsakar lokal svullnad eller ödem. Ödem i anklar, ögonlock, händer och ansikte är vanligt upplevt under graviditeten. Den utvidgade blodkärl kan minska blodtrycket hos vissa kvinnor, vilket gör svimning och yrsel vanliga under graviditeten.

Behandling

Behandlingar för obehagliga biverkningar av kärlförändringar under graviditeten består av komfort åtgärder. Obehaget av åderbråck kan delvis lindras genom att upphöja ben och bär stödjande strumpbyxor. Hemorrojder svarar ofta bra på over-the-counter krämer och varma bad. Med hjälp av en mjuk tandborste kan bidra till att minska blödning i tandköttet. Svimning och yrsel kan minskas genom att stå upp långsamt och undvika stående i en ställning under långa perioder.

Betydelse

De flesta kärlförändringar som uppkommer till följd av graviditet vända inom några månader efter förlossningen. Men vissa kvinnor utvecklar permanent åderbråck eller hemorrojder. Blödning från tandköttet och ödem försvinner oftast inom några dagar efter förlossningen. Migrän under graviditeten, som är en följd av snabb expansion av blodkärl som omger hjärnan, har förknippats med en ökad risk för allvarliga hälsoproblem. Enligt en studie, var kvinnor som upplevde migrän huvudvärk under graviditeten 19 gånger större risk att få en stroke, och nästan 5 gånger större risk att få en hjärtattack.

Previous:klamydia och ryggsmärta Next:om barnet förkylningar

Relaterade artiklar


 • om fibroid blödning
 • hur man känner igen en normal period
 • Vad betyder blod i pall?
 • hur du minska din exponering för elektromagnetiska fält
 • behandla akne hos män
 • hur man gör nya vanor pinne
 • om influensan
 • hur man startar en grundskola som kör klubb
 • hur ta reda på om du är bärare av en sjukdom
 • Så för att lindra lägre ryggsmärtor under graviditeten
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com