hur man tar hand om ammande mamman

Inlagd av: Jonathan Nyberg uppdaterad: 2015-01-29
Bröstmjölk är en komplett näring för spädbarn. Produktion av bröstmjölk automatiskt stimuleras mödrar på grund av utsöndring av vissa hormoner efter graviditeten. Förutom näring, ger det också matsmältningsenzymer, mineraler, vitaminer och andra nödvändiga ingredienser som behövs för tillväxt av ett spädbarn. Bröstmjölk innehåller värdefulla antikroppar som kan hjälpa barnet motstå infektioner.

Enligt Ayurveda bröstmjölk är en kapha ämne. I modern bröstmjölk är producerad av Rasa dhatu. Rasa dhatu är den första av de sju vävnaderna produceras efter matsmältningen och assimilering av maten. Enligt Charaka Samhita, den mest autentiska lärobok i Ayurveda, bröstmjölk ger vitalitet och ökar Ojas, som ansvarar för immunitet och tillväxten av barnet. Det ger näring barnet fysiskt och känslomässigt, och är lätt att smälta
1.
Faktorer som minskar bröstmjölk
modern livsstil och kost som innehåller bearbetade livsmedel, psykisk stress och oregelbundna äta och sova, kan orsaka bildning av toxiner (AMA) i kroppen. Ama är en slem typ av material som producerats som ett resultat av matsmältningsbesvär och psykisk stress. Detta ama blockerar utsöndringen av hormoner och som ett resultat bröstmjölk produktionen stoppas eller minskas. Vata försämringen kan också leda till uttorkning och därmed torkning av mjölk körtlar. Dessutom vissa kemiska mediciner, kan p-piller, sjukdomar och uttorkning även orsaka felaktig bildandet av bröstmjölk. Brist på känslomässigt stöd, sorg, sorg och depression kan också minska amning.
2.
Lösning
Diet: Mamma bör ta större kapha livsmedel och undvika livsmedel som ökar pitta /vata. Kall mjölk, bör kall saft och kalla drycker undvikas. Dessutom livsmedel som är torra, krispiga, lätt i vikt som chips, corn flakes, och popcorn skall undvikas eller endast ätas efter blötläggning i varmt vatten eller mjölk. Sura, bearbetas och friterad mat ökar pitta och bör undvikas. Kaffe, rökning, kött, alkohol och skräpmat inte bör tas.

Spannmål, mjölkprodukter, gröt ris, linser, frukt och kokta grönsaker bör ätas för att öka bröstmjölk. Den ammande mamman bör dricka 3-4 koppar varm mjölk med honung på en dag. Ghee eller rensa smör är också bra för produktion av bröstmjölk. Söt gröt med mjölk, khichari (ris och Moong linser tillagade tillsammans), torkad frukt och nötter är också bra.
3.
Emotional
den ammande mamman bör få känslomässigt stöd och kärlek, som är en viktig faktor för produktion av bröstmjölk. Mors sinne bör vara lugn och avslappnad. Helkroppsmassage med sesamolja är mycket bra. Ayurveda beskriver i detalj om eftervård av kvinnor. Make och andra familjemedlemmar bör ta hand om mamman efter förlossningen. Mors kärlek till barnet ökar också bröstmjölk. Mamma ska försöka hålla barnet nära henne och gosa och smeka barnet.
4.
Livsstil
Undvik överbelastning, fysisk ansträngning, kraftfulla övningar och hektiska livsstil. Helkroppsmassage med varm sesamolja och en varm dusch en halvtimme efter massage är mycket bra. Tillräcklig vila är nödvändigt för adekvat mjölkproduktion.

Frekvent amning krävs för att öka amning. När barnet sugit på mammas bröst, kvantitet mjölk ökar.
5.
Speciell vård för brösten under amning

1. Massage runt brösten (när de är tomma) med mandelolja. Applicera oljan på bröstvårtorna.
2. Rengör alltid dina bröstvårtor innan amningen.
3. Ibland mjölk är blockerat i körtlar och skapar mycket smärtsam situation. Använd varmt UNDERBLÅSANDE på bröstet. Det kommer att hjälpa att öppna de blockerade mjölk kanaler.


Previous:klamydia och ryggsmärta Next:hur man vet mer om ayurvedisk barnomsorg

Relaterade artiklar


 • hur man väljer rätt övning växel
 • bebis utveckling milstolpar
 • hur man sluta bita på naglarna
 • hur man kan sluta röka cold turkey
 • hur man kan spara ditt barn från att bli alltför förstoppad
 • hur du berättar om ditt barn har skolios
 • om influensan
 • hur man kan förstå om din kondition barn är i riskzonen för plötslig död
 • om fibroid blödning
 • hur man överlistar aging hormon
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com