om testosteron hos kvinnor

Inlagd av: P-O Lennartsson uppdaterad: 2015-01-27
Testosteron hos kvinnor är ett välbehövligt hormon för en normal utveckling i puberteten. Utan testosteron, skulle östrogenproduktion påbörjas och menstruation, bröst utveckling och tillväxt av kroppshår skulle äventyras. Produktionen av testosteron är också ansvarig för muskel utveckling och sexlusten. När kvinnan åldras, ökar produktionen av testosteron och faller med olika stadier av utveckling

Testosteron i puberteten

I puberteten är testosteron frigörs från binjurarna i allt större mängder (hormonet är alltid närvarande från födseln, bara i lägre nivåer) och därigenom orsakar östrogennivåer att stiga och ägglossning och mens. Testosteron är föregångaren till östrogen, med andra ord, utan testosteron, kommer östrogen produceras inte. Därför, utan testosteron, skulle bröst knoppar visas inte, inte heller skulle kroppsbehåring, och en ung flicka inte skulle börja menstruation. Tecken på för mycket testosteron i en ung flicka oftast visas i utvecklingen av en mustasch. Detta är oftast resultatet av ärftliga faktorer och oftast drabbar vissa etniska grupper.

Testosteron hos unga kvinnor

testosteron hos unga kvinnor är i första hand på topp produktionsnivå under tidiga 20-talet. Det är denna gång i en kvinnas liv när hon har störst mängd energi, den högsta sexlust (som testosteron är helt ansvarig) och den mest fysiska styrka. Unga kvinnlighet är också den tid som de flesta kvinnor kommer att överväga p-piller. Eftersom p-piller minskar produktionen av varje hormon (östrogen, progesteron och testosteron) för att avvärja graviditeten kan en kvinnas libido minska.

Testosteron i klimakteriet och Perimenopause

När äggstockarna börjar sakta produktion av östrogen, som är fallet i klimakteriet, testosteron nivåerna förblir desamma. Den skarpaste nedgång i testosteron finns i post-menopausala kvinnor. Därför, som östrogen sjunker, kan kvinnor fortfarande behålla samma nivå av energi och många kvinnor uppger att de känner en "surge" av energi som klimakteriet börjar. Många kvinnor i detta skede kan hitta mörka hårstrån bildas på sin haka, över deras läppar och runt aereola, och en ökad libido som östrogen nivåer avhopp.

Tecken på låga testosteronnivåer

De klassiska symptomen på låg testosteron nivåer-minskad sexuell lust, brist på energi, minskad styrka, minskad höjd och dåligt humör-är också symptom på en minskning av östrogen nivå när kvinnan åldras. Produktionen av testosteron är knuten till produktionen av östrogen. Hormonersättning kan övervägas om en kvinnas symtom är verkligen svår. Även om det kan vara säkrare att ersätta testosteron som testosteron inte bära med sig den ökade risken för bröst-och äggstockscancer, är ytterligare studier krävs innan testosteron anses vara en norm.

Överväganden

Ytterligare studier behövs om uppgång och nedgång av testosteron hos kvinnor. Precis som varje kvinnas utveckling från puberteten till klimakteriet är olika, är effekten av testosteron på kvinnan distinkt. Vissa kvinnor upplever inte en ökad tillväxt av kroppshår i klimakteriet, precis som andra postmenopausala kvinnor aldrig förlora sin sexualdrift. Effekten och säkerheten av testosteron substitutionsterapi är ett individuellt beslut och måste diskuteras med din läkare, som nämnts, ytterligare forskning för att bedöma lång sikt effekt och risker på en kvinnas hälsa.

Previous:klamydia och ryggsmärta Next:om spädbarn sjukförsäkring

Relaterade artiklar


 • hur veta om du kommer att kvalificera sig för sjukförsäkring i Virginia
 • hur man somna och sova
 • om livet alert
 • tekniker för att bli gravid flickor
 • hur man överlever en baksmälla
 • hur att få arbetskraft med nippel stimulering
 • Hur man sover bättre på natten
 • hur man söker upp medicinsk information om webmd.com
 • om polycystiskt ovariesyndrom
 • hur man kontrollerar smärta i brösten genom kosten
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com