De vanligaste orsakerna till trötthet

Inlagd av: Jonathan Nyberg uppdaterad: 2015-02-20
Vi alla upplever dagar när vi känner dig trött eller tömd på energi. Detta är normalt och kan orsakas av en mängd olika faktorer, såsom jobbar sent eller sömnlöshet. Vissa människor lider av sjukdomar såsom kronisk trötthetssyndrom eller andra hälsoproblem som lämnar dem att känna sig trött. Trötthet är ett vanligt tillstånd som kan drabba människor i alla åldrar

Livsstil

Om du lever ett mycket aktivt liv med inte tillräckligt med timmar på dagen för att passa i alla dina aktiviteter, du kan finna dig dräneras från tid till annan. Människor som arbetar långa timmar utan tid för avkoppling får finna sig lider av trötthet till den grad av utmattning. Kronisk trötthet kan vara resultatet av en livsstil som inte tillåter tid att varva ner och ladda batterierna. Om detta är fallet kan det vara klokt att göra några justeringar.

Insomnia

Trötthet är ofta resultatet av otillräcklig sömn. Om du lider av sömnlöshet, kommer du att känna dig trött under hela dagen. Du behöver inte vara en sömnlös att lida av sömnbrist. Ibland bara få i säng för sent eller inte få sömn kan lämna dig känslan trött.
För mycket sömn kan lämna dig känslan tröttare än du var innan du somnade. De flesta människor behöver i genomsnitt 8 timmars sömn varje natt. Sikta på tillräckligt med sömn som lämnar dig utvilad, snarare än för lite eller för mycket.

Stress

Du kanske inte inser det, men stress kan göra dig trött. Människor som klarar av en hel del stress i sitt liv oftast sover inte sunt, inte heller äta ordentligt. De är ofta överväldigad med arbete och personliga frågor. Stress påverkar en person på den fysiska nivån och mentalt. Kronisk stress slits kroppen och sinnet, vilket gör att du fysiskt känner avrunna och orkeslöshet.

Diet

Har du hoppar över frukosten? Äter du på flykt eller ersätta kaffe till lunch? Har du mumsa snarare än att sitta ner och njuta av en måltid? Om så är fallet, då är det troligt att du inte får rätt kost. Om du inte äter hälsosamt, är du benägen att vara trött och saknar energi. Rätt kost är viktigt för din hälsa och välbefinnande. När allt är mat den energi som kroppen behöver för att fungera korrekt. Föreställ dig din bil kör hela dagen på en tekopp av gas. Din kropp kommer inte att få de vitaminer och näringsämnen om du inte närande det ordentligt.

Motion

Så förvånande som det låter, kan brist på fysisk aktivitet orsaka trötthet. Det stämmer, om du lever ett ganska stillasittande livsstil, som kan vara därför du är trött. Promenader kan vara en bra övning för att vitalisera och stärka kroppen. Med en rask promenad varje dag i friska luften kan hjälpa rensa tankarna, lindra stress och öka uthålligheten.

Fysisk hälsa

Trötthet kan också orsakas av underliggande fysisk hälsa sjukdomar såsom anemi, hormonell obalans, nedsatt sköldkörtelfunktion, kroniskt trötthetssyndrom, diabetes eller andra villkor. Om du lider av trötthet på regelbunden basis, är det viktigt att träffa läkaren för att utesluta eventuella underliggande hälsotillstånd eller för att få lämplig behandling för varje existerande tillstånd.

Mental hälsa

Mentala och emotionella störningar som depression och bipolär sjukdom kan också orsaka trötthet. Människor som lider av psykiska störningar blir ofta missmodiga och kan sova för överdrivet långa perioder, vilket ofta leder till kronisk trötthet. Det är också viktigt att notera att olika läkemedel kan orsaka sömnighet, sömnlöshet och /eller trötthet. Om du lider av trötthet och tar mediciner för andra sjukdomar, kontakta din läkare och kontrollera bieffekter av dessa läkemedel. En justering i doseringen eller förändring av medicinering kan behövas för att minska trötthet som orsakar effekter.

Previous:klamydia och ryggsmärta Next:om baby fett

Relaterade artiklar


 • om testosteron
 • om makt stolar
 • hur man byter ett batteri hörapparat (instruktions bilder)
 • förlossningsteknik
 • är östrogen säker?
 • Hur man vet om du är gravid: tecken och symtom på graviditet
 • hur man förstår barns växtvärk
 • hur man förbereder för vintern under graviditeten
 • är bensoylperoxid säkert under graviditeten?
 • hur att komma i tid
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com