hur du ställer säsong rutiner (ritucharya) enligt ayurveda

Inlagd av: Charlotte Wannberg uppdaterad: 2015-02-02
Årstiderna har en naturlig effekt på tridosa. Enligt Caraka Samhita, är styrkan hos en person förstärks när lämpliga kostvanor och rutiner antas i enlighet med varje säsong. För att uppnå denna nivå av hälsa, måste man ha kunskap om de kvaliteter av årstiderna och deras inflytande på tridosa. Den dosas ackumuleras under säsonger som delar deras element eller kvaliteter. När dosas har samlat utöver en viss gräns blir det förvärras och symtom på detta kan vara uttryck. Årstider motsatt karaktär till en dosa lugna den.
1.
Till exempel är vata förvärras när förhållandena är torra, blåsiga och svala, till exempel under hösten. På vintern, när det är blött och kallt, ackumuleras kapha. När det är varmt, är pitta ökat. Grovt dosas är lindras genom kost och livsstil som är motsatt karaktär till rådande förhållanden. Så när det är varmt och pitta förvärras, kyla livsmedel och drycker är bra. Och när det är kallt och vata eller kapha förvärras, värme livsmedel är mer lämpligt. Seasonal rutiner för vintern för att lindra dosas som är naturligt förvärras i denna säsong, förklaras nedan.
2.
Winter
På vintern finns det naturliga ackumulering av kapha grund av det kalla och våt miljö, så ansträngningar bör göras för att hålla värmen. Vata kan också förvärras på grund av kallare väder. Varma bad och bastu (svedana), sunbaths och bor i en isolerad eller uppvärmd hus är fördelaktigt. Tunga bör varma kläder bäras. På vintern bör massage bestå av huvudsakligen torrnötning, om det verkar vara förvärrande av kapha. Om det är försämringen av vata, får varm olja användas för massage.
3.
Undvika kall eller fryst mat och dryck, och lätta livsmedel, rekommenderas. Varma drycker och mat som har en värmeeffekt som är att föredra. Under vintern mag effekt /jatharagni är starkare. Som den externa atmosfären är så kallt, behåller kroppsvärmen inne och försök att bevara den. Därför blir den inre mag brand starkare och har möjlighet att bevara den. Därför blir den inre mag brand starkare och kan metabolisera oljor, fetter och mjölkprodukter (yoghurt, mjölk, ost). Tyngre livsmedel kan utgöra en större del av kosten, eftersom de är lättare att smälta med en stark jatharagni.


Previous:klamydia och ryggsmärta Next:hur man får redo för vintern enligt ayurveda

Relaterade artiklar


 • Vilken roll i ett samhälle barnmorska i Storbritannien?
 • hur ta reda på om du är bärare av en sjukdom
 • hur man känner igen symptom på våld i hemmet
 • positiva beteende modifiering planer
 • hur man andas lättare och korrekt hållning
 • tecken på lägg till barn
 • hur att avbryta amningen smärtfri
 • hur man får hårt med en penus pump
 • hur man vaknar mer energi
 • hur man spelar basket om du är över fyrtio
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com